Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

ECB zhoršila prognózu vývoja ekonomiky eurozóny, ako aj inflácie

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

ECB oznámila, že tento rok by ekonomika eurozóny mala vzrásť o 1,4 %, zatiaľ čo v júnovej prognóze počítala s rastom na úrovni 1,5 %.

Frankfurt nad Mohanom 3. septembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) zhoršila prognózu rastu ekonomiky eurozóny, ako aj vývoja inflácie. V tejto súvislosti prezident ECB Mario Draghi zároveň uviedol, že ak to bude potrebné, banka je pripravená svoj program kvantitatívneho uvoľňovania ešte posilniť. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

ECB oznámila, že tento rok by ekonomika eurozóny mala vzrásť o 1,4 %, zatiaľ čo v júnovej prognóze počítala s rastom na úrovni 1,5 %. O niečo slabší rast by mala ekonomika menovej únie vykázať aj v roku 2016. Pôvodne banka počítala v danom roku s rastom na úrovni 1,9 %, teraz očakáva, že rast dosiahne 1,7 %. Dôvodom je spomaľovanie tempa rastu reformujúcich sa ekonomík, najmä Číny.

Slabšie než pôvodne očakávané tempo rastu by ekonomika mala zaznamenať aj v roku 2017. V júni ešte ECB uvádzala, že ekonomika menovej únie vzrastie v roku 2017 o 2 %, teraz očakáva, že rast dosiahne 1,9 %.

Okrem toho banka oznámila, že inflácia dosiahne tento rok len 0,1 %, zatiaľ čo v júnovej prognóze predpokladala medziročný rast spotrebiteľských cien o 0,3 %. Vyhliadky rastu spotrebiteľských cien zhoršila aj na roky 2016 a 2017. Pôvodná prognóza udávala rast cien v roku 2016 na úrovni 1,5 %, najnovšie ECB očakáva, že rast dosiahne len 1,1 %. V roku 2017 by miera inflácie mala dosiahnuť 1,7 %, pričom v júni ECB odhadovala, že v danom roku zrýchli na 1,8 %.

Banka má pritom stanovený inflačný cieľ na úrovni tesne pod 2 %, no najnovšie údaje vývoja inflácie za august ukázali, že aj minulý mesiac sa miera inflácie udržala na nízkej 0,2-% úrovni. Čo sa týka samotného cieľa, Draghi povedal, že ECB ho určite meniť nebude. Takýto krok by podľa neho poškodil dôveryhodnosť inštitúcie.

Na druhej strane Draghi dodal, že s cieľom splniť inflačný cieľ je banka ochotná posilniť alebo predĺžiť program kvantitatívneho uvoľňovania. Ako povedal, ak to bude potrebné, ECB je pripravená "upraviť rozsah, skladbu a trvanie" programu.

Kvantitatívne uvoľňovanie spustila banka v marci tohto roka, pričom v rámci neho nakupuje mesačne aktíva za 60 miliárd eur. Program má predbežne platiť do konca septembra 2016, pričom v takom prípade by ECB mala do ekonomiky naliať 1,1 bilióna eur.