Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

ECB znížila strop núdzového financovania pre grécke banky

Ilustračná snímka Foto: TASR

Grécke banky vlani zápasili s masívnym odlevom vkladov, ktorý vyvrcholil začiatkom leta.

Atény 17. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) dnes znížila strop pre núdzovú likviditu, ktorú gréckym komerčným bankám poskytuje centrálna banka v Aténach. Informovala o tom agentúra Reuters.

Presnejšie, ECB znížila strop pre program núdzového financovania komerčných bánk (ELA)o 100 miliónov eur na 71,3 miliardy eur. Oznámila to dnes grécka centrálna banka, podľa ktorej toto rozhodnutie odráža zlepšenie situácie v oblasti likvidity v gréckom finančnom sektore, vďaka stabilizácii súkromných vkladov.

Grécke banky vlani zápasili s masívnym odlevom vkladov, ktorý vyvrcholil začiatkom leta. Ľudia si hromadne vyberali peniaze z účtov pre obavy, že krajina vystúpi z eurozóny. Vláda musela koncom júna banky zatvoriť a zaviedla kapitálové kontroly. Grécko sa ocitlo na pokraji bankrotu a neostalo mu nič iné, len prijať tvrdé podmienky veriteľov, aby získalo tretí záchranný úver.

Situácia v krajine sa pomaly stabilizovala. Atény už zmiernili kontroly kapitálu. Banky sú však stále závislé od programu núdzovej likvidity, ktorú im centrálna banka v Aténach poskytuje od februára 2015.