Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka znižuje depozitnú sadzbu na -0,30 %

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Kľúčová úroková sadzba zostáva na úrovni 0,05 % a jednodňová refinančná sadzba zostáva na 0,30 %.

Frankfurt nad Mohanom 3. decembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) ešte viac uvoľnila svoju aj tak extrémne expanzívnu menovú politiku. Informovali o tom ECB, agentúry DPA a Reuters.

Rada guvernérov ECB rozhodla, že s platnosťou od 9. decembra sa zníži depozitná sadzba na -0,30 % z -0,20 %. Kľúčová úroková sadzba zostáva na úrovni 0,05 % a jednodňová refinančná sadzba zostáva na 0,30 %.

O ďalších opatreniach bude informovať prezident ECB Mario Draghi na tlačovej konferencii, ktorá sa začne o 14.30 h SEČ.

Experti predpokladajú, že Draghi oznámi rozšírenie programu kvantitatívneho uvoľňovania, ktorý banka spustila v marci. V jeho rámci ECB nakupuje cenné papiere, predovšetkým vládne dlhopisy, v hodnote 60 miliárd eur mesačne. Pôvodne mal program trvať do septembra 2016. Experti počítajú s tým, že banka zvýši nákup cenných papierov v rámci programu na 75 miliárd eur mesačne.

Dôvodom ďalšieho uvoľnenia menovej politiky, ktoré sa vo všeobecnosti očakávalo, je boj s dlhodobo nízkou infláciou a snaha o podporu rastu ekonomiky eurozóny. Medziročná miera inflácie zostáva v blízkosti nuly a v najbližších rokoch sa nepočíta s jej zvýšením smerom k inflačnému cieľu ECB. Banka zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod úrovňou 2 %.

Euro po rozhodnutí Rady guvernérov ECB posilnilo takmer o 1 %. Trh totiž očakával ešte výraznejšie zníženie depozitnej sadzby. ECB navyše ponechala nezmenenú kľúčovú sadzbu rovnako ako jednodňovú refinančnú sadzbu.

Depozitná sadzba sa dostala do negatívneho teritória vlani v septembri. To znamená, že banky musia za svoje vklady v ECB platiť. ECB chce týmto spôsobom donútiť finančné inštitúty, aby zvýšili úverovanie.