Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Ecofin neprelomil blokádu ohľadom výmeny bankových údajov

Foto: TASR/AP

Luxembursko aj Rakúsko sa netaja obavami, že by prišli o svoj imidž dobrých bankových destinácií, ak sa naplno zapoja do systému výmeny bankových informácií.

Brusel 14. mája (TASR) - V Bruseli dnes došlo iba k čiastočnému úspechu v rámci reformy, ktorá má obmedziť daňové úniky v Európe. Skonštatoval to komisár EÚ pre audit a daňové záležitosti Algirdas Šemeta po zasadnutí ministrov financií EÚ (Ecofin).

"Úprimne musím povedať, že naše očakávania neboli dnes celkom naplnené, ale dosiahli sme určitý úspech,"
povedal Šemeta po rokovaní ministrov.

Komisár zároveň vyjadril radosť nad tým, že po dvoch rokoch sa členské štáty dohodli na silnom mandáte pre Európsku komisiu na rokovania s Švajčiarskom, San Marinom, Andorrou, Lichtenštajnskom a Monakom o smernici o zdaňovaní úspor. Znamená to, že štáty EÚ si budú môcť nárokovať na dane svojich občanov, ktorí majú peniaze na účtoch v týchto krajinách.

Šemeta však zdôraznil, že EÚ nemôže a ani nesmie stavať pokrok v tejto oblasti na pokroku vo vzťahoch s tretími krajinami. Aj preto vyjadril sklamanie nad tým, že smernica, ktorá je jedným z nástrojov v boji proti daňový únikom, bola dnes zablokovaná. Zároveň vyjadril nádej, že väčší pokrok sa podarí dohodnúť premiérom a prezidentom členských štátov na budúcotýždňovom summite EÚ (22. 5.), kde téma daňových únikov bude dominovať.

Ani dnes sa totiž nepodarilo prelomiť dlhodobý opozičný postoj Rakúska a Luxemburska v tejto otázke. Ministri financií oboch krajín nakoniec súhlasili s poskytnutím mandátu na zisťovanie bankových tajomstiev v piatich nečlenských štátoch EÚ, Viedeň a Luxemburg však zatiaľ nechcú dovoliť iným štátom únie "nazerať" na úspory v ich vlastných bankách.

Luxemburský minister financií Luc Frieden v tejto súvislosti naznačil, že jeho krajina si chce najskôr počkať ako budú prebiehať rokovania v tejto otázke s tretími krajinami a nakoľko úspešný bude vďaka výmene bankových informácií boj proti daňovým únikom.

Luxembursko aj Rakúsko sa netaja obavami, že by prišli o svoj imidž dobrých bankových destinácií, ak sa naplno zapoja do systému výmeny bankových informácií (o klientoch bánk a ich úsporách), čo podľa nich obmedzí úroveň bankového tajomstva.