Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Európsky dvor audítorov hodnotí činnosť európskych agentúr pozitívne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Agentúry EÚ vykonávajú konkrétne technické, vedecké alebo riadiace úlohy, ktoré pomáhajú inštitúciám EÚ navrhovať a vykonávať schválené politické kroky.

Brusel/Luxemburg 9. októbra (TASR) - Európsky dvor audítorov (EDA) v utorok oznámil, že schválil účtovné uzávierky všetkých 41 agentúr Európskej únie (EÚ) za rozpočtový rok 2017.

Európski audítori nemali výhrady k príjmom agentúr EÚ, pokiaľ ide o príslušné platby, výrok bez výhrad vydali audítori za všetky agentúry okrem jednej – Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO), kde zistili niekoľko problémov.

Agentúry EÚ vykonávajú konkrétne technické, vedecké alebo riadiace úlohy, ktoré pomáhajú inštitúciám EÚ navrhovať a vykonávať schválené politické kroky. Agentúry majú sídla v mnohých krajinách Únie a zamestnávajú približne 10.000 pracovníkov.

Celkový rozpočet všetkých agentúr EÚ na rok 2017, okrem Jednotnej rady pre riešenie krízových situácií (SRB), predstavoval 3,5 miliardy eur, čo zhruba zodpovedá 2,7 % celkového rozpočtu EÚ. Rozpočet SRB na rok 2017 predstavoval 6,6 miliardy eur a bol financovaný z príspevkov úverových inštitúcií.

"Agentúry EÚ sú dôležitou súčasťou inštitucionálneho prostredia EÚ a približujú Európu jej občanom a podnikom. Pri našom audite za rok 2017 sa potvrdili pozitívne výsledky vykázané v minulých rokoch. Stále však existuje priestor na zlepšenie, a to hlavne v oblasti riadneho finančného hospodárenia," uviedol Rimantas Šadžius, člen EDA zodpovedný za ročné audity agentúr, v správe pre médiá.

Audítori v prípade EASO, ktoré sídli vo Vallette, vyjadrili záporný výrok v oblasti platieb, kde boli právne predpisy systematicky porušované. Upozornili aj na kritickú situáciu v súvislosti s ľudskými zdrojmi úradu EASO, čo predstavuje značné riziko pre fungovanie tohto úradu.

Pri ostatných agentúrach sa počet pripomienok k zákonnosti a správnosti platieb oproti predchádzajúcim rokom znížil, čo podľa audítorov poukazuje na trvalú snahu agentúr dodržiavať právny rámec, a najmä nariadenie o rozpočtových pravidlách a služobný poriadok. V 14 agentúrach audítori zistili nedostatky pri riadení niektorých postupov verejného obstarávania a spochybnili, či boli vybrané ekonomicky najvýhodnejšie ponuky.