Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Efektívnosť vymáhania zahraničných pohľadávok sa má zvýšiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Návrh postupu má za cieľ zabezpečiť plnú vykonateľnosť legislatívy Slovenskej republiky upravujúcej status tzv. zahraničných pohľadávok mimo jej územia.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Pri vymáhaní zahraničných pohľadávok by mala byť vyššia efektivita. Počíta s tým návrh postupu k vymáhaniu zahraničných pohľadávok vzniknutých v dôsledku ich postúpenia na Slovenskú republiku z dielne ministerstva financií, ktorý v stredu schválila vláda.

Návrh postupu má za cieľ zabezpečiť plnú vykonateľnosť legislatívy Slovenskej republiky upravujúcej status tzv. zahraničných pohľadávok mimo jej územia a vytvoriť jednotnú východiskovú pozíciu SR smerom k teritóriám mimo Európskej únie (EÚ), pri ktorých existujú objektívne okolnosti a riziká nesplatenia týchto zahraničných pohľadávok dlžníckym štátom.

Podľa zákona o Eximbanke SR môže Ministerstvo financií (MF) SR na základe rozhodnutia vlády na účely reštrukturalizácie aktív Eximbanky prevziať jej pohľadávky, ktoré vznikli z financovania vývozných úverov a poisťovania vývozných úverov, ak by mohlo dôjsť k ohrozeniu vykonávania činností Eximbanky za účelom vykonávania ktorých bola zriadená.

Na naplnenie vykonateľnosti tohto zákona je pri realizácii postúpenia pohľadávky Eximbanky na Slovenskú republiku zastúpenú MF SR podľa materiálu potrebná aj úprava medzivládnych zmluvných vzťahov s dlžníckym štátom. V opačnom prípade sa postúpená pohľadávka stane pre SR nedobytnou. "V rámci rokovania o uznaní zmeny veriteľskej pozície je vhodné navrhnúť mechanizmus reštrukturalizácie dlhu, ktorým by sa zvýšila efektivita vymáhania týchto pohľadávok Slovenskej republiky, čo by malo mať pozitívny dopad na verejné financie," konštatuje rezort financií.

Kľúčovou výzvou vlády je teda podľa MF SR vytvorenie zmluvného priestoru, v rámci ktorého by sa s dotknutými dlžníckymi štátmi a pre Slovenskú republiku ako nového veriteľa postúpenej pohľadávky Eximbanky SR zriadil mechanizmus umožňujúci flexibilnú a transparentnú reštrukturalizáciu dlhu, ktorá by umožnila uchovať čo najvyššiu hodnotu pohľadávky Slovenskej republiky v prípade nepriaznivého vývoja splácania pohľadávky Slovenskej republiky.

Dohodnutie takéhoto mechanizmu je podľa rezortu financií žiaduce najmä v prípade štátov, pri ktorých hrozia základné riziká (kurzové pohyby, platobné či podnikateľské ťažkosti dlžníka, nekrytie pohľadávky zárukou a podobne). "Tento nástroj je však podmienený ochotou dotknutého dlžníckeho štátu rokovať a dohodnúť takýto mechanizmus," upozorňuje MF SR.

Dosiahnutie uznania Slovenskej republiky zastúpenej Ministerstvom financií SR ako veriteľa subjektom dlžníckeho štátu, respektíve samotným dlžníckym štátom, je podľa rezortu financií jedným z dvoch krokov, ktoré je potrebné splniť pre úspešné vysporiadanie pohľadávky Slovenskej republiky, pretože by stále hrozilo riziko, že by sa pohľadávka stala blokovanou.