Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podľa EFSF je Grécko pravdepodobne už v tzv. defaulte

Grécky premiér Alexis Tsipras sa pripravuje na televízne interview v pondelok 29. júna 2015 v Aténach. Foto: TASR/AP/Thanassis Stavrakis

Hneď ako predstavenstvo MMF oficiálne potvrdí, že Grécko nezaplatilo dlh, zadlžená krajina sa technicky ocitne v stave defaultu.

Luxemburg 1. júla (TASR) - Najväčší veriteľ Grécka - Európsky fond finančnej stability (EFSF) dnes uviedol, že zadlžená krajina je už pravdepodobne v tzv. defaulte (platobná neschopnosť), pretože neuhradila včas dlh Medzinárodnému menovému fondu (MMF). Informovala o tom agentúra AP.

Vláda v Aténach mala do polnoci 30. júna zaplatiť MMF takmer 1,6 miliardy eur. Grécko sa totiž začiatkom júna rozhodlo zlúčiť štyri júnové splátky z dlhu do jednej, aby získalo čas na dohodu s veriteľmi. Ale bez úspechu. Atény totiž odmietli ustúpiť veriteľom v otázke reforiem, tie však boli podmienkou pre uvoľnenie finančnej pomoci zo záchranného programu pre Grécko. Ale aj platnosť tohto programu o polnoci 30. júna vypršala.



EFSF vo svojom vyhlásení uvádza, že hneď ako predstavenstvo MMF oficiálne potvrdí, že Grécko nezaplatilo dlh, zadlžená krajina sa technicky ocitne v stave defaultu.

Šéf EFSF Klaus Regling tak bude musieť navrhnúť členom eurozóny jeden z troch postupov pre takéto prípady. Môže im napríklad navrhnúť, aby zrušili dohodu o úvere Grécku a požadovali od neho okamžité splatenie dlhu a úrokov. Ale môže im tiež odporučiť, aby na tejto požiadavky netrvali, alebo ju odložili na neskôr.

EFSF poskytol vláde v Aténach úver vo výške 130,9 miliardy eur.