Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Egyptský turistický priemysel tvrdo zasiahol útok na ruské lietadlo

Časť vraku lietadla. Foto: TASR/AP

Podľa egyptskej turistickej federácie to, čo sa dnes deje v krajine, už nie je pokles, ale prepad cestovného ruchu.


Káhira 6. februára (TASR) - Obavy Egypťanov, že vlaňajší bombový útok na lietadlo s ruskými turistami zasiahne cestovný ruch v krajine, sa vrchovato naplnili. Výbuch bomby na palube lietadla krátko po štarte z egyptského letoviska Šarm-aš-Šajch v októbri 2015, ktorý nikto neprežil, poškodil turistický priemysel v Egypte viac ako päť rokov trvajúce politické nepokoje, skonštatovala agentúra Bloomberg.

Podľa údajov, ktoré získala agentúra Bloomberg, v novembri a v decembri 2015 navštívilo Egypt približne jeden milión turistov. To je o 41 % menej ako v rovnakom období v roku 2014 a najmenej v tomto ročnom období od roku 2005.

Ani v novembri a v decembri 2013, keď takmer denne dochádzalo v Egypte k zrážkam medzi bezpečnostnými silami a stúpencami islamistov, nebol úbytok turistov taký veľký ako vlani.

Podľa egyptskej turistickej federácie to, čo sa dnes deje v krajine, už nie je pokles, ale prepad cestovného ruchu. Federácia to považuje za reakciu na útok na ruské lietadlo.

Pokles príjmov z cestovného ruchu, ktoré je jedným z kľúčových odvetví egyptskej ekonomiky, komplikuje snahu o oživenie jej rastu. A výsledkom je okrem iného nedostatok zahraničných devíz, ktorý je zase hlavným dôvodom poklesu aktivity vo výrobnom sektore (bez ropného priemyslu). To vyvolalo diskusiu na tému, či by úrady mali devalvovať egyptskú menu a riskovať tak rast inflácie.

Príjmy z cestovného ruchu za predchádzajúci finančný rok, ktorý sa skončil 30. júna 2015, dosiahli 7,3 miliardy USD (6,52 miliardy eur), čo zodpovedá približne 12 % hrubého domáceho produktu (HDP) Egypta.

Na porovnanie, v rekordnom roku 2010, teda pred zvrhnutím prezidenta Husního Mubaraka, navštívilo Egypt 15 miliónov ľudí a príjmy turistického priemyslu sa vyšplhali na 12,5 miliardy USD.

Po útoku na ruské lietadlo viaceré štáty, nielen Rusko, obmedzili alebo zastavili lety do Egypta pre podozrenie, že atentát majú na svedomí extrémisti z tzv. Islamského štátu. To podkopalo snahu vlády v Káhire o zotavenie turistického priemyslu, ktorému uštedrili tvrdú ranu nepokoje po zvrhnutí prezidenta Mubaraka v roku 2011. Počet zahraničných turistov aj pred pádom lietadla výrazne zaostával za rekordným rokom 2010.

"Dôvod pádu turistického priemyslu je jasný, veľké zahraničné trhy zaviedli cestovné obmedzenia do Egypta," vyhlásil Ahmad Hamdy, viceprezident egyptského úradu pre cestovný ruch. Dodal, že Egypt sa pokúša získať nové trhy a prilákať do krajiny viac návštevníkov z Bulharska, Českej republiky a Poľska, a tiež turistov z Latinskej Ameriky. Okrem toho sa vláda snaží oživiť záujem obyvateľov arabských štátov aj domácich obyvateľov o dovolenku v Egypte.

To však bude ťažká úloha. Po nepokojoch v roku 2011 sa turisti začali vyhýbať Káhire, Luxoru a Asuánu, pretože ich nepovažovali za bezpečné. Ale hotelom na plážach sa darilo. No vlaňajší útok na lietadlo, ktoré vzlietlo z najznámejšieho egyptského letoviska, už zasiahol aj prímorské strediská.