Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

SR by mala dostať od EIB úver 120 miliónov eur na rozvoj vidieka

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír počas tlačovej konferencie MF SR na tému Nová daňová prognóza – lepší výber DPH 15. februára 2014 v Bratislave. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Celkové predpokladané náklady na program sú 2,1 miliardy eur.

Bratislava 18. februára (TASR) – Európska investičná banka (EIB) by mala Slovensku poskytnúť úver vo výške 120 miliónov eur na projekty v rámci Programu rozvoja vidieka SR pre roky 2007 až 2013. Návrh dohody o financovaní predkladá na stredajšie (19.2.) rokovanie vlády minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Jednou z priorít EIB je aj mitigácia (zmiernenie) klimatickej zmeny, pri ktorej sektor lesníctva a rozvoja vidieka zohráva významnú úlohu," uvádza sa v predkladacej správe. Cieľom programu je prispieť ku konkurencieschopnosti poľnohospodárstva, potravinárstva a lesníctva. Financie budú použité na podporu zalesňovania, zlepšenie správy a ochrany lesov, ako aj na infraštruktúru poľnohospodárstva a vidieka.

Celkové predpokladané náklady na program sú 2,1 miliardy eur. Popri úvere od EIB v sume 120 miliónov eur sa má vyše 1 miliarda financovať z grantov Európskej únie (EÚ), 217 miliónov eur zo štátneho rozpočtu a vlastné zdroje prijímateľov budú tvoriť 832 miliónov eur.

Čerpanie úveru maximálne v troch tranžiach

Úver bude môcť SR čerpať maximálne v troch tranžiach do 30. novembra 2015. Podmienky tranže, ako sú jej výška, typ úrokovej sadzby či splatnosť, budú stanovené až v čase čerpania. Ministerstvo financií neplatí EIB žiadne poplatky za čerpanie či splácanie jednotlivých tranží.

"Keďže výdavky na realizáciu daných projektov v celkovej sume sú už zohľadnené v schválenom štátnom rozpočte, dodatočný vplyv na deficit a dlh bude len vo výške finančných nákladov na daný úver," konštatuje sa v materiáli.