Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

EK pohrozila bankám; za manipuláciu sadzieb môžu dostať vysoké pokuty

Joaquín Almunia Foto: TASR/AP

Komisár EÚ pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia podľa bruselských zdrojov ponúkol niektorým bankám dohodu. Súhlas s ňou znamená nižšie pokuty.

Londýn/Brusel 22. februára (TASR) - Manipulácia s referenčnými úrokovými sadzbami môže banky stáť viac, než sa doteraz predpokladalo.

Európska komisia (EK) im pohrozila, že ak sa nebudú viac podieľať na objasnení škandálu, môže im dať pokutu do výšky až 30 % ich ročných príjmov, informoval portál nemeckého týždenníka Der Spiegel.

EK rozširuje vyšetrovanie týkajúce sa manipulácie sadzieb. Skúmanie sadzieb pre medzibankové sadzby v eurách a jenoch, ktoré trvá už 18 mesiacov, sa rozšírilo na swapy uvádzané vo švajčiarskych frankoch, uviedol britský denník Financial Times.
Komisia môže bankám v jednotlivých prípadoch manipulácie udeliť pokutu v maximálnej výške 10 % ich ročných príjmov, takže ak sa nejaká banka podieľala na manipulácii, vo všetkých troch prípadoch pokuta môže dosiahnuť až 30 % jej ročných príjmov, dodal britský denník.

Komisár EÚ pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia podľa bruselských zdrojov ponúkol niektorým bankám dohodu. Súhlas s ňou znamená nižšie pokuty. Almunia chce totiž dokončiť vyšetrovanie škandálu do konca tohto roka.