Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

EK je v Berlíne pripravená riešiť aj plynovod Južný prúd

Plynovod Južný prúd Foto: TASR/AP

S cieľom diverzifikovať svoje exportné cesty, no najmä preto, aby sa vyhla pri tranzite plynu územiu Ukrajiny, začala Moskva v roku 2012 výstavbu plynovodu Južný prúd.

Brusel 22. septembra (TASR) - Európska komisia je pripravená diskutovať na blížiacich sa trojstranných rokovaniach o riešení plynovej krízy aj o projekte plynovodu Južný prúd. Rokovania sa uskutočnia v piatok 26. septembra v Berlíne. Informovala o tom agentúra RIA Novosti, ktorá citovala hovorkyňu komisára Európskej únie pre energetiku Marlene Holznerovú.

Hovorkyňa uviedla, že aj keď prioritou počas rokovaní medzi zástupcami Európskej únie, Ruska a Ukrajiny bude tranzit ruského plynu do Európy cez ukrajinské územie, európska delegácia je ochotná rokovať aj o otázke plynovodu Južný prúd, ak ruská strana túto otázku predloží. V tomto smere sa už minulý týždeň vyjadril ruský minister energetiky Alexander Novak, ktorý povedal, že Moskva očakáva rozhovory o tejto téme s komisárom EÚ pre energetiku Güntherom Oettingerom.

S cieľom diverzifikovať svoje exportné cesty, no najmä preto, aby sa vyhla pri tranzite plynu územiu Ukrajiny, začala Moskva v roku 2012 výstavbu plynovodu Južný prúd. Ten bude prepravovať ruský plyn do južnej a strednej Európy popod Čierne more. Plynovod by mal byť v plnej prevádzke v roku 2018, ale prvé dodávky suroviny sa očakávajú už koncom roka 2015.