Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

EK chce, aby dohľad nad veľkými investičnými firmami prevzala ECB

Na archívnej snímke sídlo Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

EK v stredu preložila návrh, podľa ktorého by firmy s hodnotou majetku nad 30 miliárd eur boli v budúcnosti v podobnej kategórii, ako sú dôležité úverové inštitúty.

Brusel 20. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) chce, aby dohľad nad veľkými investičnými firmami podobne ako nad systémovo dôležitými bankami mala v budúcnosti Európska centrálna banka (ECB).

EK v stredu preložila príslušný návrh, podľa ktorého by firmy s hodnotou majetku nad 30 miliárd eur boli v budúcnosti v podobnej kategórii, ako sú dôležité úverové inštitúty a aby sa v súlade s tým k nim aj pristupovalo. Naopak, pre menšie investičné firmy budú platiť jednoduchšie pravidlá, čo by malo uľahčiť ich podnikanie v Európe.

Investičné firmy hrajú podľa EK dôležitú úlohu predovšetkým v oblasti investičného poradenstva, správy majetku a podpory investícií. Na rozdiel od bánk však spravidla nedržia vklady sporiteľov, čím nie sú vystavené riziku, že sporitelia si v prípade krízy začnú svoje vklady hromadne vyberať.

"Naša regulácia musí brať do úvahy centrálnu úlohu, ktorú majú tieto firmy na kapitálových trhoch pri smerovaní investičných tokov, a zároveň musí zabezpečiť, aby boli riziká spojené s ich činnosťou dostatočne zaistené," uviedol podpredseda EK pre zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen.