Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EK chce dať Rakúsku pokutu 29,8 miliónov za falšovanie údajov o dlhu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

EK odhalila vážne nedostatky v práci vládnych subjektov v spolkovej krajine Salzbursko, ktoré viedli k skresleniu štatistických údajov o rozpočtovom deficite a dlhu Rakúska v rokoch 2012 a 2013.

Brusel 22. februára (TASR) - Európska únia (EÚ) dnes obvinila jeden z rakúskych regiónov, že dva roky falšoval údaje o svojom dlhu. Žiada preto od vlády vo Viedni, aby zaplatila pokutu 29,8 milióna eur.

Európska komisia (EK) dnes uviedla, že odhalila vážne nedostatky v práci vládnych subjektov v spolkovej krajine Salzbursko, ktoré viedli k skresleniu štatistických údajov o rozpočtovom deficite a dlhu Rakúska v rokoch 2012 a 2013.

Komisia zároveň odporúča členom EÚ, aby schválili pokutu pre Rakúsko za prekrúcanie údajov.

Kvalita štatistických údajov v EÚ bola problémom aj v minulosti. EK obvinila v roku 2010 Grécko, že falšovalo údaje o stave verejných financií. Atény museli následne požiadať o záchranu medzinárodných veriteľov a dodnes sú odkázané na finančnú pomoc zvonka.

Eurokomisárka Marianne Thyssenová, ktorá je okrem iného zodpovedná za európsky štatistický úrad Eurostat, v súvislosti s Rakúskom uviedla, že nesprávne údaje v roku 2014 opravilo a EK už odvtedy jeho štatistiky nespochybnila.

Ale dodala, že EK podniká a bude podnikať kroky, aby si zabezpečila od štátov pravdivé údaje. Pripomenula, že spoľahlivé a dôveryhodné štatistiky sú potrebné aj pre správne nastavenie politiky.

EK požaduje od Talianska dodatočné úsporné opatrenia



Európska komisia (EK) požaduje od Talianska, aby do apríla implementovalo úsporné opatrenia, ktoré prisľúbilo. V opačnom prípade komisia spustí konanie pre nadmerný deficit. Ide o "dodatočné štrukturálne opatrenia" v objeme minimálne 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP), ktoré sa Rím zaviazal zrealizovať.

O prípadnom spustení konania pre nadmerný deficit sa však EK rozhodne až na základe jarnej prognózy, ktorá už bude obsahovať skutočný vývoj v roku 2016 a realizáciu opatrení v oblasti rozpočtovej politiky, ktoré Rím tento mesiac sľúbil prijať.

Taliansko je považované za problémového člena eurozóny z dôvodu vysokého dlhu a slabého rastu ekonomiky. Verejný dlh krajiny predstavuje okolo 2,2 bilióna eur alebo 135,5 % HDP. Maastrichtské kritériá však stanovujú strop pre verejný dlh na úrovni 60 % HDP a dovoľujú ročný rozpočtový deficit vo výške maximálne 3 % HDP.

Taliansko z dôvodu vysokého dlhu v roku 2016 prisľúbilo, že zníži rozpočtový schodok na 1,8 % HDP. Vláda však pred niekoľkými týždňami oznámila, že sa jej to nepodarí a počíta s deficitom na úrovni 2,1 % HDP. Jedným z dôvodov sú aj mimoriadne výdavky spojené s prílevom utečencov a škodami, ktoré spôsobili zemetrasenia.