Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

EK dostala od talianskej vlády odpovede týkajúce sa rozpočtu

Rímsky Panteón. Foto: Facebook

EK po predložení návrhu talianskeho rozpočtu ostro skritizovala Rím. Vláda počíta s deficitom na úrovni 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Brusel/Rím 22. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) dostala odpoveď od talianskej vlády na otázky týkajúce sa jej rozpočtových plánov, potvrdil hovorca komisie Margaritis Schinas. Dodal, že komisári Európskej únie (EÚ) v utorok (23.10.) na svojom stretnutí rozhodnú o ďalšom postupe.

V liste, ktoré zverejnilo talianske ministerstvo financií a hospodárstva, minister hospodárstva Giovanni Tria píše, že vláda "vedome zvolila smerovanie rozpočtovej politiky, ktoré nie je v súlade" s pravidlami EÚ. "Bolo to ťažké rozhodnutie, ale nevyhnutné vzhľadom na meškanie pri návrate na predkrízové úrovne HDP a dramatickú situáciu najviac znevýhodnených v talianskej spoločnosti."

EK má po prijatí návrhu rozpočtu teoreticky ešte dva týždne čas na jeho odmietnutie. Talianska vláda poslala svoj návrh rozpočtu do Bruselu 15. októbra, čo znamená, že uvedená lehota uplynie na budúci pondelok (29. 10.).

EK po predložení návrhu talianskeho rozpočtu ostro skritizovala Rím. Vláda počíta s deficitom na úrovni 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom predchádzajúci kabinet prisľúbil schodok vo výške len 0,8 % HDP.