Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

EK: Nálada v ekonomike eurozóny sa v decembri zlepšila

Eurozóna, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavným dôvodom bol nárast dôvery v priemysle. Naopak, dôvera v maloobchodne sa zhoršila.

Brusel 7. januára (TASR) - Nálada v ekonomike eurozóny sa na konci vlaňajška prekvapivo zlepšila. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Index ekonomického sentimentu Európskej komisie (EK) sa v decembri 2015 zvýšil na 106,8 bodu zo 106,1 bodu v novembri. Experti počítali s miernym poklesom na 106 bodov.

Hlavným dôvodom bol nárast dôvery v priemysle. Naopak, dôvera v maloobchodne sa zhoršila.

Zvýšenie dôvery v priemysle bolo výsledkom toho, že sa zvýšili očakávania v odvetví týkajúce sa produkcie a lepšie hodnotenie aktuálneho stavu objednávok. Príslušný index v decembri stúpol na -2 body z -3,2 bodu v novembri, pričom ekonómovia očakávali zlepšenie len na -2,9 bodu.

Dôvera v službách takmer stagnovala, keď príslušný index vzrástol na 13,1 bodu z 12,8 bodu. Index dôvery v maloobchode klesol na 2,8 bodu z 5,6 bodu. A index dôvery v stavebníctve sa zvýšil na -17,6 bodu z -17,8 bodu.

Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol -5,7 bodu po -5,9 bodu v novembri. Index podnikateľskej dôvery v decembri vzrástol na 0,41 bodu z 0,36 bodu v novembri.

Maloobchodné tržby v eurozóne vzrástli v novembri najslabšie za posledný rok

Maloobchodné tržby v eurozóne vzrástli v novembri najpomalším tempom za posledný rok a výrazne pomalšie, než očakávali ekonómovia. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý sa odvolal na údaje európskeho štatistického úradu Eurostat.

Podľa Eurostatu sa maloobchodné tržby v eurozóne očistené o počet pracovných dní zvýšili medziročne o 1,4 %, zatiaľ čo v októbri zaznamenali rast na úrovni 2,4 %. Novembrový rast je najslabší od novembra 2014, keď maloobchodné tržby v eurozóne vzrástli o 1,1 %. Októbrové tempo rastu bolo mierne revidované smerom nadol, keď pôvodne Eurostat uvádzal rast na úrovni 2,5 %. Novembrový výsledok je podstatne horší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov, ktorí počítali s rastom tržieb o 2 %.

V medzimesačnom porovnaní maloobchodné tržby v eurozóne klesli v novembri o 0,3 %. Aj v tomto prípade bol výsledok horší než v predchádzajúcom mesiaci, keď v októbri klesli tržby v maloobchode medzimesačne o 0,2 %. Ešte horší bol novembrový výsledok v porovnaní s odhadmi ekonómov, ktorí počítali s rastom o 0,2 %.