Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

EK neblokuje rozšírenie jadrovej elektrárne v maďarskom Paksi

Foto: TASR/MTI

Európska komisia neblokuje projekt rozšírenia atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi, komisia sa zaoberala iba zmluvou týkajúcou sa dodávky paliva pre budúce nové bloky elektrárne.

Budapešť 13. marca (TASR) - Európska komisia neblokuje projekt rozšírenia atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi, komisia sa zaoberala iba zmluvou týkajúcou sa dodávky paliva pre budúce nové bloky elektrárne, vyhlásila dnes pre agentúru MTI hovorkyňa EK Anna-Kaisa Itkonenová.

Dodala, že túto záležitosť, s ktorou sa komisia zaoberala 2. marca, môže EK komentovať iba veľmi obmedzene, pretože príslušné dokumenty, na základe ktorých sa rozhodlo, sú dôverné. Maďarsko podľa jej slov už vyjadrilo súhlas s odtajnením rozhodnutia EK, preto čoskoro komisia poskytne širšie informácie.

Minister úradu vlády János Lázár v reakcii na štvrtkové mediálne informácie o tom, že EK neschváli maďarsko-ruskú zmluvu o dostavbe atómovej elektrárne v Paksi, dnes vyhlásil, že Európska únia nemá záujem na tom, aby blokovala dostavbu.

Viaceré maďarské médiá vo štvrtok (12. 3.) citovali britský ekonomický denník Financial Times (FT), ktorý sa odvolával na nemenované zdroje a konštatoval, že Brusel pozastaví realizáciu 12-miliardovej maďarsko-ruskej zmluvy o rozšírení elektrárne.

Štátny tajomník maďarského úradu vlády zodpovedný za komunikáciu András Giró-Szász dôrazne dementoval informácie FT a oznámil, že bude požadovať vydanie opravy. Denník však odmietol žiadosť o opravu s tvrdením, že všetky zverejnené informácie sú podložené.

Pre internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság europoslanec Benedek Jávor zo strany Dialóg pre Maďarsko (PM) vo štvrtok (12.3.) uviedol, že EK neschváli maďarsko-ruskú zmluvu, ktorá zabezpečí ruskej spoločnosti Rosatom monopol pri dodávke jadrového paliva pre budúce nové dva bloky atómovej elektrárne v Paksi.

Podľa jeho slov k príslušnej časti maďarsko-ruskej zmluvy sa už negatívne vyjadril Euratom. Dva nezávislé zdroje z EK Jávorovi potvrdili, že bez zvolenia Euratomu nebude zmluva platná.

Dohodu o spolupráci pri mierovom využití jadrovej energie medzi Maďarskom a Ruskou federáciou podpísali 14. januára 2014 pri Moskve na pôde prezidentskej rezidencie Novo-Ogariovo za účasti maďarského premiéra Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rusko v zmysle zmluvy poskytne Maďarsku na výstavbu dvoch nových blokov elektrárne úver 12 miliárd eur.

Poslanci maďarského parlamentu schválili dohodu 6. februára. Prezident János Áder príslušný zákon podpísal 10. februára. Voči dohode ostro protestovali opozičné strany okrem ultrapravicového Jobbiku.