Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EK nebude pokutovať Španielsko a Portugalsko za vysoké deficity

Foto: TASR/AP

Komisia sa dnes zdržala a nenavrhla finančné pokuty, ktoré by teoreticky mohli dosiahnuť až 0,2 % hrubého domáceho produktu.

Brusel 27. júla (TASR) - Európska komisia (EK) sa rozhodla, že zatiaľ nenavrhne finančné pokuty Španielsku a Portugalsku za vysoké rozpočtové deficity. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Komisia sa dnes zdržala a nenavrhla finančné pokuty, ktoré by teoreticky mohli dosiahnuť až 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Namiesto toho dala obom krajinám čas do 15. októbra, aby našli nové opatrenia na zníženie rozpočtových schodkov. Portugalsko by malo stlačiť deficit pod 3-% hranicu do konca roka a Španielsko do roku 2018.

Španielsko a Portugalsko sú kritizované za nedostatočnú konsolidáciu verejných financií. Španielsko zaznamenalo vlani rozpočtový schodok vo výške 5,1 % HDP a Portugalsko na úrovni 4,4 % HDP. Podľa európskeho paktu stability môže ročné nové zadlženie dosiahnuť maximálne 3 % HDP.

Možnosť potrestania za nadmerné deficity otvorili v polovici mesiaca ministri financií Európskej únie (EÚ). Teraz tiež budú musieť rozhodnúť, či sa budú riadiť návrhom EK, alebo predsa len udelia pokuty.

EK mohla okrem pokút vo výške do 0,2 % HDP od začiatku budúceho roka pozastaviť obom štátom prístup k eurofondom. Komisia namiesto toho poukázala na poľahčujúce okolnosti. Vzhľadom na reformné úsilie a komplikované ekonomické prostredie nenavrhla pokuty a odporúčala, aby obe krajiny prijali ďalšie opatrenia na zníženie ich rozpočtových deficitov.