Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

EK nepredloží separátny rozpočet pre eurozónu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na jeseň predstavil návrhy reforiem pre Európu, ktoré obsahovali aj separátny rozpočet pre eurozónu.

Brusel 10. januára (TASR) - Komisár EÚ pre rozpočet Günter Oettinger nepovažuje návrh francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona týkajúci sa separátneho rozpočtu pre eurozónu za dobrý. "Nenavrhneme rozpočet pre eurozónu," uviedol Oettinger v stredu v Bruseli.

"Táto myšlienka pochádza z roku 2011. Vtedy sme mali 28 pevných členských štátov Európskej únie a len 17 z nich boli členmi eurozóny." Aktuálne používa euro 19 krajín a po odchode Británie bude na ne pripadať 85 % výkonu ekonomiky únie, uviedol Oettinger. "Prečo vylučovať 15 %," dodal.

Po odchode Británie v marci 2019 vznikne v rozpočte EÚ diera 12 až 14 miliárd eur ročne, odhaduje Oettinger. Polovicu z tohto výpadku navrhuje pokryť výdavkovými škrtmi a polovicu zvýšením príspevkov od ostatných členských štátov. Európska komisia (EK) tiež hľadá nové zdroje príjmov, Oettinger spomenul napríklad daň na plasty.

Macron na jeseň predstavil návrhy reforiem pre Európu, ktoré obsahovali aj separátny rozpočet pre eurozónu. EK by mala v máji predložiť návrh viacročného rámca, ktorý bude platiť po roku 2020. Aktuálny rámec je platný pre roky 2014 až 2020.