Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európska komisia obvinila osem bánk z kartelovej dohody

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Toto obvinenie ešte viac poškodí obraz bánk, ktoré zaplatili miliardové pokuty za rôzne priestupky, vrátane manipulovania s úrokovými sadzbami, od ktorých sa odvíjali hypotekárne úroky.

Brusel 31. januára (TASR) - Európska komisia (EK) obvinila osem nemenovaných bánk z kartelovej dohody pri obchodovaní so štátnymi dlhopismi eurozóny v rokoch 2007 až 2012. Teda v čase, keď banky aj štáty zasiahla finančná kríza.

Komisia vo svojom vyhlásení vo štvrtok uviedla, že niektorí obchodníci v bankách si prostredníctvom on-line diskusií vymieňali citlivé informácie a koordinovali stratégie pri obchodovaní s dlhopismi denominovanými v eurách.

Toto obvinenie ešte viac poškodí "obraz" bánk, ktoré zaplatili miliardové pokuty za rôzne priestupky, vrátane manipulovania s úrokovými sadzbami, od ktorých sa odvíjali hypotekárne úroky.

Komisia však zároveň uviedla, že kartelová dohoda, ktorá je v rozpore s pravidlami hospodárskej súťaže, nebola bežnou praxou v sektore štátnych dlhopisov eurozóny. V uvedenom období však viaceré vlády zápasili s rastúcimi nákladmi na obsluhu svojho dlhu.

V separátnom prípade Komisia v decembri obvinila Deutsche Bank, Crédit Agricole, Credit Suisse a štvrtú nemenovanú banku z kartelovej dohody o dlhopisoch, a tiež sa pritom odvolala na on-line chatovanie obchodníkov.

Ak sa potvrdí, že došlo k porušeniu protimonopolných pravidiel EÚ, bankám hrozia pokuty až do výšky 10 % ich globálnych tržieb.

Európske úrady v minulosti uložili vysoké pokuty za porušenie pravidiel hospodárskej súťaže. V roku 2013 napríklad udelili pokutu vo výške 1,5 miliardy eur bankám, ktoré sa podieľali na kartelových dohodách o finančných derivátoch.