Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

EK predstavila stav dialógov o premene Európy na čisté hospodárstvo

Na snímke Maroš Šefčovič. Foto: TASR - Martin Baumann

Doteraz sa uskutočnilo deväť dialógov o čistom prechode, pričom priemysel a sociálni partneri potvrdili svoje odhodlanie implementovať Európsku zelenú dohodu.

Brusel 10. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu prijala oznámenie, v ktorom zhodnotila sériu dialógov o transformácii Európy na čisté, spravodlivé a konkurencieschopné hospodárstvo, ktoré efektívne využíva zdroje. Informuje o tom spravodajca TASR.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová oznámila začatie dialógov v septembri 2023 s cieľom diskutovať s európskym priemyslom a sociálnymi partnermi o tom, ako posilniť a podporiť implementáciu európskej zelenej dohody a prispieť k posilneniu priemyselného prístupu. Dialógy vedie výkonný podpredseda EK Maroš Šefčovič a tie doterajšie sa zamerali na vodík, energeticky náročné odvetvia, čisté technológie, energetickú infraštruktúru, kritické suroviny, biohospodárstvo založené na lesoch, mestá, čistú mobilitu a oceľ.

Šefčovič novinárom pripomenul, že ciele EÚ v oblasti dekarbonizácie, zeleného rastu a európskej konkurencieschopnosti idú ruka v ruke. "Prehľad dialógov o čistom prechode zdôrazňuje potrebu investovať do čistého prechodu už teraz. Vyžaduje si to posilnený priemyselný prístup, ktorý zaisťuje predvídateľnosť pre investorov, posilňuje obchodný dôvod pre investície s cieľom udržať jednotný trh atraktívny pre priemyselné subjekty, inovuje a čo najlepšie využíva príležitosti pre priemysel, ktoré prináša Európska zelená dohoda," vysvetlil Šefčovič.

Podľa jeho slov pre prosperitu európskeho priemyslu je nevyhnutný dostatok cenovo dostupnej čistej energie, ako aj rovnaké podmienky na celom svete. Aj preto eurokomisia bude pokračovať v spolupráci s priemyslom a sociálnymi partnermi prostredníctvom dialógov o čistom prechode.

Doteraz sa uskutočnilo deväť dialógov o čistom prechode, pričom priemysel a sociálni partneri potvrdili svoje odhodlanie implementovať Európsku zelenú dohodu. Sociálni partneri trvajú na zabezpečení sociálnej spravodlivosti prechodu, vytváraní kvalitných pracovných miest a na posilnení štruktúrovaného sociálneho dialógu.

EK predložila v roku 2019 Európsku zelenú dohodu s cieľom premeniť Európu na čisté, zdrojovo efektívne a konkurencieschopné hospodárstvo. Po prijatí viacerých konkrétnych iniciatív, ktoré sú už zakotvené v práve EÚ, ťažisko sa teraz presúva na implementáciu a realizáciu, aby bola zelená dohoda úspešná v praxi. Túto agendu prebral Šefčovič v exekutíve EÚ po bývalom holandskom eurokomisárovi Fransovi Timmermansovi.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)