Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Šesť krajín eurozóny možno ani na budúci rok nesplní fiškálne kritériá

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Európska komisia uviedla, že Francúzsko, Belgicko a Taliansko neznižujú svoj dlh takým tempom, aké si vyžadujú pravidlá EÚ.

Brusel 22. novembra (TASR) - Rozpočtové deficity šiestich krajín eurozóny môžu byť na budúci rok vyššie, ako povoľujú fiškálne pravidlá Európskej únie (EÚ). Uviedla to v stredu Európska komisia (EK), podľa ktorej sa Taliansku, Francúzsku a Belgicku zrejme nepodarí znížiť ani verejný dlh na úroveň, na ktorej sa s nimi dohodla.

Komisia analyzovala plány rozpočtu na rok 2018 všetkých členov eurozóny s výnimkou Grécka (ktoré je v programe záchrany), aby skontrolovala, či sú v súlade s pravidlami EÚ, ktoré stanovujú limity pre rozpočtové schodky a verejný dlh.

Nemecko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Fínsko, Holandsko, Estónsko, Írsko, Cyprus, Malta a Slovensko jej predložili rozpočty, ktoré sú úplne alebo vo veľkej miere v súlade s pravidlami tzv. Paktu stability a rastu.

V prípade rozpočtových plánov Belgicka, Talianska, Rakúska, Portugalska a Slovinska existuje riziko, že v roku 2018 nesplnia všetky limity Paktu stability a rastu, uviedla Komisia a dodala, že aj Francúzsko je v tejto skupine.

Podľa pravidiel EÚ musia byť rozpočtové deficity štátov nižšie ako 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a verejný dlh menší ako 60 % HDP.

Štáty by sa tiež mali usilovať o dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu alebo štrukturálneho prebytku. Tie, ktoré nespĺňajú stanovené kritériá, sa zaviazali, že budú znižovať deficit a verejný dlh na požadovanú úroveň.

Komisia uviedla, že Francúzsko, Belgicko a Taliansko neznižujú svoj dlh takým tempom, aké si vyžadujú pravidlá EÚ. Vyjadrila tiež obavy v súvislosti s dlhom Talianska, ktorý prekročil 130 % HDP a po Grécku je druhý najvyšší v EÚ.

"V prípade Talianska je pretrvávajúci vysoký vládny dlh dôvodom pre obavy," uviedla Komisia, ktorá plánuje opätovne posúdiť, či Taliansko znižuje svoj dlh takým tempom, na akom sa s ňou dohodlo.

Presnejšie, Komisia na jar 2018 preskúma, či Taliansko splní požiadavky na zníženie dlhu. Taliansko pritom čakajú na budúci rok voľby, ktoré sa musia uskutočniť do mája.

Francúzsko, ktoré prekračuje limit pre deficit v rozpočte už desať rokov, možno v tomto roku stlačí svoj schodok pod 3 % HDP, ale v budúcom roku by mohlo znova porušiť pravidlá. Hrozí mu totiž, že v roku 2018 nezníži dostatočne svoj štrukturálny deficit.

Komisia však s ohľadom na tieto výsledky odporúča eurozóne ako celku široko neutrálne fiškálne stanovisko, ktoré by malo prispieť k podpore investícií a zlepšeniu kvality a zloženia verejných financií.