Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

HODNOTENIE: Európska komisia menovala problematické krajiny eurozóny

Foto: TASR/AP

Vládam, ktoré budú ignorovať opakované varovania komisie, hrozia finančné tresty.

Brusel 26. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes upozornila 12 z 19 štátov eurozóny na možné ekonomické problémy. Týka sa to nielen zadlženého Talianska, ale aj najväčšej ekonomiky bloku - Nemecka. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Komisia hodnotí ekonomickú situáciu vo všetkých štátoch Európskej únie s cieľom zvýšiť hospodársky rast bloku a znížiť nezamestnanosť.

Európska exekutíva, ktorá od dlhovej krízy zvlášť pozorne monitoruje situáciu v eurozóne, v dnešnej správe konštatovala, že si musí podrobnejšie "posvietiť" na makroekonomickú nerovnováhu v 12 z 19 štátov eurozóny.

Nemecku, rovnako ako vlani, vytkla príliš veľký obchodný prebytok a upozornila Berlín, že orientácia ekonomiky na export ju robí veľmi zraniteľnou voči spomaľovaniu iných ekonomík.

Celkovo komisia chystá ďalšiu analýzu situácie v Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Írsku, Holandsku, Portugalsku, Španielsku Belgicku, Slovinsku a Fínsku a najnovšie pridala na tento zoznam aj Rakúsko a Estónsko.

Čo sa týka štátov, ktoré nezaviedli euro, komisia znova vyhodnotí situáciu v Británii, Švédsku, Rumunsku, Bulharsku, Chorvátsku a Maďarsku.

Výsledky týchto analýz zverejní vo februári. Vládam, ktoré budú ignorovať opakované varovania komisie, hrozia finančné tresty.

EK potvrdila rastové prognózy pre ekonomiku EÚ

Európska komisia (EK) trvá na svojich rastových prognózach pre Európsku úniu (EÚ). A to aj napriek zničujúcim teroristickým útokom v Paríži a teroristickému poplachu v Belgicku. Informovala o tom agentúra DPA.

"Naša predpoveď nárastu o 1,9 % v tomto roku a o 2 % v budúcom roku naďalej platí," uviedol podpredseda EK Valdis Dombrovskis. Upozornil však na to, že bezpečnostné výzvy patria k potenciálnym rizikám, ktoré by mohli ohroziť stále len mierny rast ekonomiky v Európe. Podľa komisára pre menové záležitosti Pierra Moscoviciho je ešte príliš skoro na zhodnotenie dôsledkov udalostí vo Francúzsku a Belgicku.

Vysoké exportné prebytky Nemecka rizikom?

Európska komisia (EK) varuje Nemecko pred rizikami ohrozujúcimi rast, ktoré môžu spôsobiť vysoké exportné prebytky. Informovala o tom agentúra DPA.

"Prebytok platobnej bilancie sa opäť zvýšil, podporený nízkymi cenami ropy a priaznivým vývojom výmenných kurzov," uviedla EK vo svojej výročnej správe o ekonomických nerovnováhach v členských krajinách o Nemecku. Komisia už dlhšie požaduje od Nemecka, aby menej investovalo, čo by tiež viedlo k zníženiu jeho prebytkov.

Taliansko, Francúzsko a Belgicko majú vysoký dlh a slabý rastový potenciál

Európska komisia (EK) varovala Taliansko, Francúzsko a Belgicko, že pre vysoký verejný dlh a nízky rastový potenciál sú zraniteľné a ekonomické šoky pre nich predstavujú riziko. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Kombinácia vysokého verejného dlhu a klesajúceho trendu potenciálneho rastu alebo konkurencieschopnosti je zdrojom obáv vo viacerých krajinách," uviedla EK v správe o Francúzsku, Taliansku a Belgicku.

Ekonomická situácia v týchto troch krajinách "zvyšuje pravdepodobnosť nestabilných trajektórií pomeru dlhu k HDP a zraniteľnosti voči negatívnym šokom," uviedla EK vo svojom varovaní (Alert Mechanism Report, AMR).

Očakáva sa, že taliansky verejný dlh tento rok vzrastie na 133 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyšší dlh v rámci Európskej únie (EÚ) má len Grécko. Podľa jesenných prognóz EK v roku 2016 a 2017 by mal taliansky verejný dlh v pomere k HDP klesnúť.

Naopak, francúzsky verejný dlh by mal pokračovať v raste a v roku 2017 dosiahnuť 97,4 HDP. Belgický dlh by mal vystúpiť na vrchol v roku 2016 so 107,1 % HDP, potom by sa mal začať znižovať.

Podľa pravidiel EÚ by krajiny mali držať svoj verejný dlh pod hranicou 60 % HDP alebo ho každoročne znižovať o jednu dvadsatinu z toho, o koľko prekračujú 60-% strop, dovtedy, kým ich dlh neklesne na túto hranicu.

Podľa EK štrukturálne reformy na podporu rastu musia pokračovať alebo sa urýchliť, a to predovšetkým v krajinách, ktoré sú systémovo dôležité, ako sú Taliansko a Francúzsko.

Rastový potenciál francúzskej a belgickej ekonomiky sa nachádza na úrovni len 1 %. Rastový potenciál Talianska, teda tempo rastu, ktorým môže nejaká ekonomika expandovať bez zvyšovania inflácie, je v negatívnom teritóriu a na budúci rok sa môže dostať len na nulu.