Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

EK spustila rozsiahle vyšetrovanie dovozu čínskych solárnych panelov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Iniciatíva európskych výrobcov EU odhaduje, že členským krajinám EÚ a samotnej únii takto vznikli škody vo výške zhruba 500 miliónov eur.

Brusel 29. mája (TASR) - Európska komisia (EK) dnes spustila rozsiahle vyšetrovanie postupov dovozcov solárnych panelov z Číny pre podozrenie, že sa nelegálnymi trikmi vyhýbajú povinnosti platiť clo. Impulzom sa stala sťažnosť nemeckej spoločnosti Solarworld. Informovala o tom agentúra DPA.

Vyšetrovatelia EK mienia dôsledne kontrolovať dovoz fotovoltaických modulov a panelov z Taiwanu a Malajzie. Podozrieva totiž čínskych výrobcov, že svoje produkty najprv vyvezú do týchto dvoch krajín a odtiaľ ich následne so sfalšovanými dokumentmi posielajú do Európy.

Iniciatíva európskych výrobcov EU ProSun odhaduje, že členským krajinám EÚ a samotnej únii takto vznikli škody vo výške zhruba 500 miliónov eur. Iniciatíva privítala vyšetrovanie a označila ho za krok k záchrane európskej brandže, kde množstvo firiem muselo pre čínsky dumping ukončiť výrobu.

EÚ v roku 2013 po dlhých sporoch s Čínou schválila minimálne ceny a sankčné clá, ktoré mali vyzbrojiť ťažko skúšaný európsky solárny sektor proti oveľa lacnejšej čínskej konkurencii.