Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

EK vyzvala členské štáty, aby odstránili bariéry na jednotnom trhu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Komisia zverejnila túto správu v čase, keď sa Británia pripravuje opustiť Úniu a aj jednotný trh, ktorý ponúka voľný pohyb osôb, tovaru, služieb a kapitálu.

Brusel 22. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok ocenila úspechy jednotného trhu Európskej únie (EÚ). A vyzvala členské štáty, aby ukázali "politickú odvahu" potrebnú na odstránenie zvyšných prekážok, ktoré bránia cezhraničnému obchodu.

Komisia zverejnila túto správu v čase, keď sa Británia pripravuje opustiť Úniu a aj jednotný trh, ktorý ponúka voľný pohyb osôb, tovaru, služieb a kapitálu.

V praxi však ešte stále existujú prekážky pri cezhraničnej výmene v rámci EÚ. Komisia predložila rad návrhov, ako ich odstrániť, napríklad prehĺbením integrácie eurozóny a zlepšením štandardov platných v celej EÚ.

Ale iba tretina z týchto opatrení, navrhnutých súčasnou Komisiou, bola prijatá, uvádza sa vo vyhlásení EK. Niektoré, napríklad tie, ktoré sa týkajú eurozóny, vyvolali medzi členskými štátmi spory.

"Vo svete, kde bol multilateralizmus napadnutý, je jednotný trh jedinečným prínosom pre zachovanie a posilnenie postavenia nášho kontinentu, hodnôt a vplyvu," uviedol podpredseda Komisie Jyrki Katainen.

"Rovnako, ako sme odolali protekcionizmu mimo EÚ, mali by sme odolať aj fragmentácii v rámci EÚ," dodala eurokomisárka pre vnútorný trh Elzbieta Bienkowska.

Jednou z kľúčových priorít komisie je odstránenie prekážok, ktoré by mohli brzdiť investície v rámci jednotného trhu. Toto je kľúčový cieľ tzv. Junckerovho plánu, investičného projektu, ktorý má zlepšiť prístup malých a stredných podnikov k financiám.

Od svojho založenia pred štyrmi rokmi tento plán posilnil hrubý domáci produkt EÚ o 0,6 %, pričom toto číslo by do roku 2020 malo dosiahnuť 1,3 %, uviedla Komisia vo svojom vyhlásení.