Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Brusel začal vyšetrovanie Motoroly.Pre zneužívanie postavenia

Bez popisu Foto: TASR/AP

Konkurencia obviňuje Motorolu , že im blokuje prístup k patentov. V prípade, že Európska komisia uzná Motorolu za vinnú, hrozí jej pokuta až do výšky 10 % z jej ročných príjmov.

Brusel 3. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) dnes začala dve vyšetrovania proti spoločnosti Motorola Mobility pre podozrenie z porušenia európskych pravidiel hospodárskej súťaže.

Firmy Microsoft a Apple obviňujú Motorolu, že im určila neférové poplatky za využívanie patentov, ktoré vlastní, a tiež, že príliš často vyvoláva súdne spory a blokuje predaj konkurenčných produktov, ktoré využívajú niektoré z jej patentov.

Komisia teraz preverí, či Motorola nezneužíva svoje postavenie a nebráni konkurencii v prístupe k patentom.

Motorola totiž vlastní sériu patentov, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie bezdrôtových sietí. Podľa štandardov Európskej únie (EÚ) každý vlastník patentu, ktorý je životne dôležitý pre daný odbor, je povinný poskytnúť ho rivalom za férovú cenu.

V prípade, že komisia uzná firmu Motorola Mobility za vinnú z porušenia pravidiel hospodárskej súťaže, hrozí jej pokuta až do výšky 10 % z jej ročných príjmov.