Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

EK žaluje Nemecko za plánované zavedenie mýta pre zahraničných vodičov

Archívna snímka, premávka na nemeckej diaľnici pri Hamburgu, 6. júla 2016 Foto: TASR/AP

EK podľa vlastného vyjadrenia opakovane vyzvala Nemecko, aby urobilo nápravu, ale bez výsledku. Preto sa obrátila na súd.

Brusel 29. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes podala na Európskom súdnom dvore žalobu na Nemecko za plánované zavedenie mýta pre zahraničných vodičov, ktoré považuje za diskriminačné. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nemecký parlament vlani v marci schválil návrh zákona o zavedení mýta na nemeckých diaľniciach, pričom majitelia áut registrovaných v Nemecku si budú môcť tento poplatok v plnej výške odpočítať od svojej ročnej dane z motorových vozidiel. Poplatky by tak platili len zahraniční majitelia áut.

Nemecko chcelo spustiť mýtny systém už tento rok, ale muselo jeho štart odložiť po tom, ako mu Brusel vytkol, že diskriminuje zahraničných vodičov. Komisia dala Berlínu dva mesiace na nápravu.

Podľa návrhu by mali zahraniční vodiči platiť na nemeckých diaľniciach ročné mýto vo výške 130 eur. No môžu si vybrať aj kratšie obdobie, 10-dňové mýto má napríklad stáť 30 eur, a na výber majú ešte dvojmesačné mýto.

Členské štáty Európskej únie majú podľa komisie právo zavádzať diaľničné poplatky, ale tie by mali platiť pre všetkých rovnako, bez výnimky.

EK podľa vlastného vyjadrenia opakovane vyzvala Nemecko, aby urobilo nápravu, ale bez výsledku. Preto sa obrátila na súd.