Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Európska komisia zníži prognózu rastu gréckej ekonomiky

Valdis Dombrovskis, archívne foto Foto: TASR/AP/Yves Logghe

Rokovania o gréckom reformnom balíku by sa mali urýchliť po sporoch v uplynulých týždňoch.

Brusel 27. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) zníži prognózu rastu gréckej ekonomiky v roku 2015. Informovala o tom agentúra DPA.

"V zime sme v tomto roku očakávali nárast v Grécku o 2 %. Naša jarná predpoveď pre Grécko bude pesimistickejšia," uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) Valdis Dombrovskis v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt.

Brusel ešte začiatkom februára vo svojej prognóze predpokladal, že Atény budú pokračovať v reformách a rozpočtovej disciplíne, ako vtedy povedal komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici. V súčasnosti však nie je isté, ako sa nakoniec ukončí prebiehajúci záchranný program.

Dombrovskisovi robí finančný stav Grécka starosti. Komisia si podľa neho dobre uvedomuje, že Grécku sa postupne míňa hotovosť.

Rokovania o gréckom reformnom balíku by sa mali urýchliť po sporoch v uplynulých týždňoch. "V najbližších týždňoch príde k dohode," povedal počas víkendu rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling. Z dôvodu dramaticky sa vyostrujúcej finančnej situácie v Grécku sa však množia tiež špekulácie o pláne B, ktorý zrejme bude počítať aj s odchodom Grécka z eurozóny.

Podľa pôvodného rozvrhu mala byť dohoda o rozsiahlom reformnom balíku hotová do konca apríla. Krajiny eurozóny však tento termín už škrtli a predpokladajú, že kompromis sa nájde do konca júna.