Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

EK zvažuje uvoľnenie pravidiel o fúziách mobilných telekomunikácií

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

EÚ hľadá spôsob, ako prinútiť veľké technologické firmy podieľať sa na financovaní zavádzania sietí 5G.

Brusel 14. februára (TASR) - Regulačné orgány Európskej únie (EÚ) uvažujú o zmiernení pravidiel pre fúzie v oblasti mobilných telekomunikácií a zároveň hľadajú spôsob, ako prinútiť veľké technologické firmy podieľať sa na financovaní zavádzania sietí 5G. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa v stredu odvolala na dokument Európskej komisie (EK).

Margrethe Vestagerová, podpredsedníčka Komisie zodpovedná za hospodársku súťaž, má 21. februára predložiť dokument, v ktorom požiada všetky zainteresované strany o spätnú väzbu. Zdôrazniť má pritom skutočnosť, že v EÚ pôsobí približne 50 mobilných operátorov a viac ako 100 pevných operátorov, čo vytvára roztrieštený trh, ktorý by mohol negatívne vplývať na schopnosť operátorov investovať do sietí budúcnosti.

"Vyvstáva otázka, či by cezhraničná konsolidácia alebo rôzne formy spolupráce na vyšších úrovniach trhu mohli operátorom umožniť získať dostatočný rozsah bez toho, aby bola ohrozená hospodárska súťaž na nižších úrovniach trhu," uvádza sa v dokumente, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Komisia takisto uvažuje o rozšírení pôsobnosti súčasných telekomunikačných pravidiel z dôvodu konvergencie elektronických komunikačných sietí a cloudových služieb.

"Komisia môže zvážiť rozšírenie rozsahu pôsobnosti a cieľov súčasného regulačného rámca s cieľom zabezpečiť rovnaké podmienky a rovnocenné práva a povinnosti pre všetkých účastníkov a koncových používateľov digitálnych sietí," uvádza sa ďalej v dokumente.

Telekomunikační operátori v EÚ v tejto súvislosti argumentujú, že spoločnosti ako Google, Meta, Amazon, Netflix, Apple a Microsoft predstavujú viac ako polovicu dátovej internetovej prevádzky a mali by sa podieľať na financovaní modernizácie sietí.