Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ekonomika eurozóny vzrástla koncom roka 2014 o 0,3 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V celej Európskej únii sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil v poslednom kvartáli minulého roka medzikvartálne o 0,4 %.

Luxemburg 6. marca (TASR) - Ekonomika eurozóny vzrástla vo 4. kvartáli medzištvrťročne o 0,3 % a mierne tak zrýchlila rast oproti 3. štvrťroku. Uviedol to dnes európsky štatistický úrad Eurostat, ktorý tak potvrdil svoje predbežné údaje z polovice februára. V 3. kvartáli dosiahol rast eurozóny 0,2 %.

V medziročnom porovnaní vzrástla ekonomika eurozóny v poslednom kvartáli minulého roka o 0,9 %, čo je opäť potvrdenie predbežného odhadu. Aj v tomto prípade sa oproti 3. kvartálu tempo rastu mierne zrýchlilo, keď v 3. štvrťroku dosiahol rast 0,8 %.

Za celý rok 2014 zaznamenal menový blok rast ekonomiky o 0,9 %. To je výrazný obrat oproti roku 2013, keď ekonomika klesla o 0,5 %.

V celej Európskej únii sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil v poslednom kvartáli minulého roka medzikvartálne o 0,4 %. Podobne ako v eurozóne, tak aj v 28-člennej EÚ ekonomika zrýchlila rast oproti 3. kvartálu, v ktorom medzištvrťročne vzrástla o 0,3 %. Medziročne dosiahol rast ekonomiky EÚ 1,3 % po 1,2-% raste v 3. štvrťroku.

Za celý rok 2014 vzrástol HDP Európskej únie o 1,3 %. Na porovnanie, za rok 2013 ekonomika EÚ vykázala nulový rast.

Z členských krajín, z ktorých údaje sú k dispozícii, najvýraznejšie rástla ekonomika vo 4. kvartáli oproti 3. štvrťroku v Estónsku a vo Švédsku (1,1 %), v Maďarsku (0,9 %) a v Nemecku, Španielsku a Poľsku. Vo všetkých troch krajinách dosiahol rast 0,7 %. Najslabšie výsledky v oblasti vývoja ekonomiky evidovali Cyprus, kde HDP klesol medzikvartálne o 0,7 % a Grécko, kde pokles dosiahol 0,4 %. Ekonomika klesla aj v Rakúsku a vo Fínsku, v obidvoch krajinách o 0,2 %.