Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Hlavný ekonóm MMF považuje odpis gréckeho dlhu za nevyhnutný

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Takzvaná Trojka, zložená z Európskej centrálnej banky, Európskej komisie a MMF, by mala v najbližších dňoch pokračovať v hodnotení, či Atény plnia prisľúbené ciele a reformy.

Atény 29. marca (TASR) - Hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu (MMF) Maurice Obstfeld požaduje od krajín eurozóny ďalšiu pomoc pre Grécko. Odpis dlhu je podľa neho nevyhnutný. Informovala o tom agentúra Reuters.

Je však potrebné, aby veritelia trvali na realizácii tvrdých reformných opatrení, uviedol Obstfeld. "Úspory a štrukturálne reformy sú rovnako nevyhnutné ako odpis dlhu," povedal Obstfeld v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt.

Aj keď je to politicky ťažko priechodné, Grécko nemá inú možnosť, než je dôchodková reforma. "V krátkodobom horizonte je samozrejme z dôvodu utečeneckej krízy možná istá flexibilita ohľadom rozpočtových cieľov," dal Obstfeld Aténam nádej na krátkodobé uľahčenie podmienok, ktoré musia plniť výmenou za finančnú pomoc.

Obstfeldove vyhlásenia sú v priamom rozpore s názorom spolkového ministra financií Wolfganga Schäubleho. Schäuble pred nedávnom uviedol, že Grécko nedokáže politicky presadiť ďalšie škrty v dôchodkoch, a preto musí nájsť nejaké náhradné opatrenia, aby splnilo ciele v oblasti úspor. Nemecký minister odmieta tiež odpis dlhu, ktorý predstavuje takmer 180 % hrubého domáceho produktu (HDP), a rovnako v súčasnosti nepovažuje za akútne zníženie úrokov a predĺženie splatnosti.

Takzvaná Trojka, zložená z Európskej centrálnej banky (ECB), Európskej komisie (EK) a MMF, by mala v najbližších dňoch pokračovať v hodnotení, či Atény plnia prisľúbené ciele a reformy. Pozitívne hodnotenie je podmienkou pre uvoľnenie ďalších peňazí z aktuálneho záchranného programu.