Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ekonomický sentiment vo februári medzimesačne klesol

Ilustračné foto, nákupné centrum v Londýne Foto: TASR/AP Photo

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa vo februári 2015 zlepšila.

Bratislava 27. februára (TASR) - Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) v SR vo februári klesol v porovnaní s januárom o 1,1 bodu na hodnotu 101,8. Priaznivý vývoj v sektore priemyslu, obchodu a medzi spotrebiteľmi bol negovaný nepriaznivým vývojom v stavebníctve a službách. Aktuálne IES prevyšuje hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o 5,7 bodu a zaostáva za úrovňou dlhodobého priemeru o 2,5 bodu. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Indikátor dôvery v priemysle vo februári vzrástol oproti januáru o 4 percentuálne body na hodnotu 6,3, pričom o 4,3 bodu prevýšil úroveň dlhodobého priemeru. Rast indikátora ovplyvnil najmä priaznivý vývoj očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace.

Indikátor dôvery v stavebníctve vo februári klesol oproti predchádzajúcemu mesiacu o dva body na negatívnu hodnotu 19,5 vplyvom nepriaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti aj úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 8,5 bodu. Indikátor dôvery v obchode vzrástol vo februári v porovnaní s januárom o 1,4 percentuálneho bodu, a to najmä vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít a stavu zásob.

Indikátor dôvery v službách vo februári opäť poklesol, jeho hodnota 7,7 sa oproti januáru znížila o 3,3 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený negatívnymi hodnoteniami podnikateľskej situácie a najmä očakávaného dopytu, pričom súčasný dopyt respondenti hodnotili pozitívne.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa vo februári 2015 zlepšila. V porovnaní s januárom indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 2,1 bodu na negatívnu hodnotu 8,3. Priaznivý vývoj podporili hlavne tri zložky, a to predpokladaná ekonomická situácia na Slovensku, odhadovaný vývoj finančnej situácie v domácnostiach a perspektívy úspor domácností. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka bol kompozitný ukazovateľ o 5,2 bodu vyšší, prevyšoval dlhodobý priemer a predstavoval najpriaznivejšiu hodnotu od júla 2008.