Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ekonomický sentiment v júli 2015 medzimesačne klesol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Indikátor dôvery v priemysle sa v júli 2015 oproti júnu znížil o 5,3 bodu na hodnotu mínus jeden, čím sa dostal 3 body pod úroveň dlhodobého priemeru.

Bratislava 29. júla (TASR) - Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) na Slovensku v júli 2015 medzimesačne klesol o 2 body na 99,2, najmä znížením dôvery v priemysle, v službách a medzi spotrebiteľmi. Aktuálne IES zaostáva za hodnotou rovnakého obdobia minulého roka o 3,2 bodu, ako aj za úrovňou dlhodobého priemeru o 5,1 bodu. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Indikátor dôvery v priemysle sa v júli 2015 oproti júnu znížil o 5,3 bodu na hodnotu mínus jeden, čím sa dostal 3 body pod úroveň dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora ovplyvnili očakávané zníženie produkcie na najbližšie tri mesiace a zníženie počtu objednávok.

Indikátor dôvery v stavebníctve v júli vzrástol oproti júnu o 3 body na hodnotu mínus 5 vplyvom priaznivejších hodnotení úrovne objednávok a očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 23 bodov.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v júli medzimesačne o 2,3 percentuálneho bodu (p. b.) najmä vplyvom pozitívneho vývoja súčasných podnikateľských aktivít a mierneho poklesu stavu zásob.

Indikátor dôvery v službách v júli opäť klesol, jeho hodnota 2 sa v porovnaní s júnom znížila o 3,7 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený negatívnymi hodnoteniami najmä súčasného, ale aj očakávaného dopytu, pričom vývoj podnikateľskej situácie respondenti hodnotili pozitívnejšie.

Oproti júnu 2015 sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o 3 body v dôsledku zníženia dôvery pri všetkých zložkách (perspektívy úspor domácností, názory na očakávanú hospodársku situáciu na Slovensku, odhadovaný vývoj nezamestnanosti a očakávaná finančná situácia v domácnosti). Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 4,8 bodu nepriaznivejší ako v rovnakom období minulého roka, avšak prevyšoval dlhodobý priemer.