Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ekonomika bývalého NDR po páde berlínskeho múru zrýchlila

Mladí ľudia kladú ruže a zapaľujú sviečky pri zámerne zachovanej časti berlínskeho múru, ktorá slúži ako pamätné miesto. Foto: TASR/DPA

Po opätovnom zjednotení Nemecka bol hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa na bývalom komunistickom východe krajiny zhruba na úrovni jednej tretiny HDP na obyvateľa v západnom Nemecku.

Postupim 20. mája (TASR) - Ekonomika bývalej komunistickej časti Nemecka po páde berlínskeho múru koncom roka 1989 rýchlo rástla. Uviedlo to v pondelok Spolkové združenie nemeckého priemyslu (BDI) na úvod podnikateľského fóra, ktoré sa koná v tomto východnom regióne.

Po opätovnom zjednotení Nemecka bol hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa na bývalom komunistickom východe krajiny zhruba na úrovni jednej tretiny HDP na obyvateľa v západnom Nemecku, zatiaľ čo v súčasnosti je to takmer 75 %, skonštatoval Holger Lösch, zástupca riaditeľa BDI, na fóre v Bad Saarow v štáte Brandenbursko.

„Príjem na obyvateľa sa viac ako zdvojnásobil a produktivita vzrástla až štvornásobne,“ vyhlásil Lösch. Poukázal tiež na nadpriemerný úspech v oblasti budovania infraštruktúry, bývania a ochrany životného prostredia.

Zástupcovia podnikov a politici majú na dvojdňovom podujatí diskutovať o budúcnosti a vyhliadkach regiónu.