Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Ekonomika eurozóny bude pokračovať v miernom raste

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt eurozóny by sa mal v 1. rovnako ako v 2. štvrťroku 2016 medzikvartálne zvýšiť o 0,4 %.

Berlín 12. januára (TASR) - Ekonomika eurozóny by mala pokračovať v miernom raste, ktorého motorom je súkromná spotreba, očakávajú tri popredné európske ekonomické inštitúty. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny by sa mal v 1. rovnako ako v 2. štvrťroku 2016 medzikvartálne zvýšiť o 0,4 %, predpovedajú v spoločnej správe nemecký inštitút Ifo, francúzsky Insee a taliansky Istat. Predpokladajú tiež, že v posledných troch mesiacoch 2015 sa HDP zvýšil tiež o 0,4 %.

Za celý uplynulý rok podľa odhadu inštitútov ekonomika eurozóny vzrástla o 1,5 %. Motorom bolo 2,2-% zvýšenie investícií a 1,7-% nárast spotreby.

Ďalší pokles cien ropy a nárast miezd zrejme podporia súkromnú spotrebu a fiškálne stimuly, predovšetkým v Nemecku povedú k zvýšeniu verejných výdavkov. Priaznivé podmienky financovania a nárast využitia kapacít povedú k zvýšeniu celkových investícií.

Správa inštitútov počíta s tým, že inflácia sa z 0,2 % v poslednom kvartáli vlaňajška zvýši v prvých troch mesiacoch 2016 na 0,5 % a v 2. štvrťroku dosiahne 0,4 %.