Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ekonomika eurozóny sa oživila, je ideálny čas na štrukturálne reformy

Mario Draghi Foto: TASR/AP Photo

Uviedol to dnes prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi.

Sintra 22. mája (TASR) - Situácia v ekonomike eurozóny sa zlepšuje, uviedol dnes prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. To je podľa neho signálom cyklického oživovania. Štrukturálne reformy sú však potrebné, aby bolo zotavovanie dlhodobé. Informovala o tom agentúra RTTNews.

"Vyhliadky ekonomiky eurozóny sú dnes lepšie, než boli počas dlhých sedem rokov," povedal Draghi na konferencii centrálnych bankárov v portugalskom meste Sintra. Menová politika podľa neho funguje a podporuje ekonomiku.

"Tempo rastu sa zrýchľuje. A inflačné očakávania sa zvýšili zo svojho minima. To v žiadnom prípade neznamená, že už nemáme čo robiť, samotné cyklické oživenie nevyrieši všetky problémy Európy." Cyklické zotavovanie však podľa neho vytvorilo takmer ideálne podmienky pre vlády, aby sa systematicky venovali štrukturálnym reformám, ktoré zaručia udržateľnosť rastu.

"Menová politika môže nasmerovať ekonomiku k jej rastovému potenciálu. Štrukturálne reformy môžu tento potenciál zvýšiť. A je to kombinácia stratégií týkajúcich sa ponuky a dopytu, ktorá prinesie trvalú stabilitu a prosperitu."