Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Fínska bude rásť v roku 2023 slabším tempom

Obchodovanie na burze, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Naopak, na budúci rok prognózu rastu ministerstvo zhoršilo. Zatiaľ čo v júni odhadovalo v roku 2023 rast na úrovni 1,1 %, teraz predpokladá, že dosiahne iba 0,5 %.

Helsinki 19. septembra (TASR) - Fínske ministerstvo financií zhoršilo vyhliadky vývoja ekonomiky na budúci rok, pričom dodalo, že krajina sa nemusí vyhnúť recesii. Tento rok by však rast ekonomiky mal byť o niečo vyšší, než sa predpokladalo pred tromi mesiacmi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ministerstvo v pondelok uviedlo, že v roku 2022 by fínska ekonomika mala zaznamenať rast na úrovni 1,7 %. V porovnaní s predchádzajúcim odhadom v júni tak prognózu zlepšilo o 0,3 percentuálneho bodu.

Naopak, na budúci rok prognózu rastu ministerstvo zhoršilo. Zatiaľ čo v júni odhadovalo v roku 2023 rast na úrovni 1,1 %, teraz predpokladá, že dosiahne iba 0,5 %.

"Čelíme obdobiu stagnujúceho ekonomického rastu a nie je vylúčené ani to, že ekonomika skončí v recesii," uviedlo ministerstvo. "Neistota, výpadky v energiách, výrazná inflácia, klesajúca kúpna sila a zvyšujúce sa úrokové sadzby budú všade ovplyvňovať vývoj spotreby a investícií," dodalo.

Čo sa týka inflácie, fínske ministerstvo financií očakáva, že tento rok dosiahne rast spotrebiteľských cien vo Fínsku 6,5 %. V júni ešte predpokladalo, že tohtoročná miera inflácie dosiahne 5,8 %.

V budúcom roku predpokladá spomalenie inflácie na 3,2 %. Opäť to však bude výraznejší rast spotrebiteľských cien, než ministerstvo predpokladalo v júni. Vtedy očakávalo, že inflácia v roku 2023 dosiahne 2,7 %.