Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Južnej Kórey dosiahla najvyšší rast za vyše dva roky

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Hrubý domáci produkt (HDP) Južnej Kórey upravený o sezónne vplyvy vzrástol vo 4. štvrťroku medzikvartálne o 1,2 %

Soul 22. januára (TASR) - Juhokórejská ekonomika vzrástla v závere minulého roka výraznejším tempom, než sa predpokladalo, pričom rast dosiahol viac ako 2-ročné maximum. Prispeli k tomu zvýšené výdavky vlády a vyššia než očakávaná súkromná spotreba. Na druhej strane, za celý rok 2019 sa rast spomalil na 10-ročné minimum.

Hrubý domáci produkt (HDP) Južnej Kórey upravený o sezónne vplyvy vzrástol vo 4. štvrťroku medzikvartálne o 1,2 %, zverejnila v stredu predbežné údaje juhokórejská centrálna banka. Výsledok predstavuje najvýraznejšie medzikvartálne tempo rastu od 3. štvrťroka 2017.

Zároveň je podstatne lepší, než predpokladali ekonómovia oslovení agentúrou Reuters. Tí očakávali, že juhokórejská ekonomika zaznamená v závere roka 2019 rast na úrovni 0,8 %.

V medziročnom porovnaní vzrástla ekonomika vo 4. kvartáli o 2,2 %. V tomto prípade ide o najvýraznejšie tempo rastu v priebehu roka. Výsledok bol opäť lepší, než očakávali analytici, ktorí počítali s rastom o 1,9 %.

Naopak, za celý rok 2019 zaznamenala juhokórejská ekonomika rast na úrovni 2 %. To je najslabší celoročný rast za posledných 10 rokov. Výsledok však potvrdil očakávania centrálnej banky.