Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Maďarska spomalila v 2. kvartáli tempo rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Napriek spomaleniu rastu však ekonomika Maďarska rástla výraznejšie, než sa čakalo.

Budapešť 17. augusta (TASR) - Ekonomika Maďarska rástla aj v 2. kvartáli tohto roka, čo znamená rast piaty štvrťrok po sebe. Tempo rastu sa však po dvoch kvartáloch zrýchľovania v 2. štvrťroku výrazne spomalilo. Pod slabšie tempo rastu sa podpísal najmä sektor poľnohospodárstva. Uviedol to v stredu maďarský štatistický úrad, ktorý zverejnil predbežné údaje. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics.

Hrubý domáci produkt (HDP) Maďarska vzrástol v 2. štvrťroku medziročne o 6,5 %, v 1. štvrťroku však rast dosiahol 8,2 %. Aj na upravenej báze bolo tempo rastu pomalšie. Zatiaľ čo v 1. kvartáli rast dosiahol 8 %, v druhom predstavoval 6,5 %.

Napriek spomaleniu rastu však ekonomika Maďarska rástla výraznejšie, než sa čakalo. Analytici počítali s tým, že rast hospodárstva sa spomalí až na 6,1 %.

Rovnako ako v medziročnom, aj v medzikvartálnom porovnaní sa tempo rastu maďarskej ekonomiky zmiernilo. V 1. kvartáli sa oproti poslednému štvrťroku minulého roka zvýšil HDP po úprave o sezónne vplyvy o 2,1 %, v 2. štvrťroku medzikvartálny rast dosiahol 1,1 %.