Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Liptovský výrobca syrov zmenil v novom roku názov na Savencia

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

Do portfólia firmy patria značky ako Liptov, Lučina, Pribináček či Sedlčanský.

Liptovský Mikuláš 5. januára (TASR) - Tuzemský výrobca syrov, MILEX NMNV, a.s., ktorý má sídlo a výrobný závod v Liptovskom Mikuláši, vstupuje do roku 2016 pod novým názvom Savencia Fromage & Dairy SK, a.s. Do portfólia firmy patria značky ako Liptov, Lučina, Pribináček či Sedlčanský. TASR o tom dnes informoval mediálny konzultant spoločnosti Martin Walter.

"Do roku 2016 vstupujeme ako firma, naplno integrovaná do európskej priemyselnej štruktúry skupiny Savencia. Z pôvodných piatich právnických osôb sme postupne vytvorili dve, jednu pre Slovensko a jednu pre Česko," uvádza Miroslav Maňásek, generálny riaditeľ spoločnosti pre český a slovenský trh. Nový názov má podľa neho podporiť medzinárodnú viditeľnosť spoločnosti a zdôrazniť hodnoty, ktoré symbolizuje. "Chceme zdôrazniť špičkové know-how, kvalitu, chuť a inovatívnosť," dodal.

O prijatí názvu Savencia a o celosvetovom premenovaní svojich firiem, rozhodla materská francúzska rodinná spoločnosť Bongrain. Slovo Savencia je podľa dostupných informácií sprevádzané slovným spojením Fromage & Dairy. Francúzske slovo fromage (syr) symbolizuje základ výrobného profilu spoločnosti – výrobu syrov, anglické dairy vyjadruje podnikanie v odbore mliekarenských výrobkov.

Savencia na Slovensku získala, ešte pod názvom Bongrain, podniky Liptovská mliekareň a Milex Nové Mesto nad Váhom. V Českej republike Savencia v súčasnosti vyrába v troch výrobných závodoch v Sedlčanoch, Přibyslavi a v Hodoníne. Na Slovensku a v Českej republike zamestnáva firma takmer 1200 zamestnancov a jej ročné tržby dosahujú vyše 111 miliónov eur v Česku a 54 miliónov eur na Slovensku.