Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ekonomika USA pokračovala podľa Fedu v miernom raste

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa centrálnej banky sedem z celkovo 12 oblastí Fedu označilo rast ekonomiky v období od začiatku októbra do polovice novembra za mierny, zatiaľ čo ďalšie tri ako nepatrný.

Washington 30. novembra (TASR) - Americká ekonomika pokračovala v jesenných mesiacoch v miernom raste vo väčšine oblastí, keď solídny rast v oblasti spotrebiteľských výdavkov umožnil vykompenzovať pokračujúci útlm exportu v dôsledku silného dolára. Informovala o tom agentúra AP, ktorá zverejnila údaje Federálneho rezervného systému (Fed).

Podľa centrálnej banky sedem z celkovo 12 oblastí Fedu označilo rast ekonomiky v období od začiatku októbra do polovice novembra za mierny, zatiaľ čo ďalšie tri ako nepatrný. Ekonomika v richmondskej oblasti vykázala za sledované obdobie zmiešané výsledky a newyorská oblasť zaznamenala v porovnaní s predchádzajúcim hodnotením stagnáciu ekonomickej aktivity.

Správu o stave ekonomiky, známu aj ako Béžová kniha Fedu, využije centrálna banka počas najbližšieho zasadnutia, ktoré sa uskutoční 13. až 14. decembra. Práve na tomto zasadnutí Fedu sa očakáva, že banka pristúpi ku zvýšeniu kľúčovej úrokovej sadzby, nakoľko podľa ostatných údajov sa zamestnanosť postupne zvyšuje a aj spotrebiteľské ceny zaznamenávajú mierny rast.