Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ekonomika USA v 2. kvartáli vzrástla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Firmy však spomalili dopĺňanie zásob, čo spomalilo v 2. kvartáli rast HDP.

Washington 29. júla (TASR) - Rast ekonomiky USA zostal pomalý aj v 2. kvartáli a sklamal očakávania robustného oživenia po ťažkej zime. Americká ekonomika síce naďalej expanduje, ale podstatne pomalšie než vlani. Rast podporili spotrebiteľské výdavky. Naopak, negatívny vplyv mala slabosť v oblasti stavby domov a spomalenie dopĺňania zásob. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Hrubý domáci produkt (HDP) sa za tri mesiace od apríla do konca júna medziročne zvýšil o 1,2 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu. To bolo výrazne pod očakávaniami ekonómov, ktorí počítali s nárastom o 2,6 %. Ministerstvo tiež revidovalo nárast za prvé tri mesiace roka na 0,8 % z 1,1 %.

Ekonomika USA rástla tempom pod 1 % alebo tesne nad v uplynulých troch kvartáloch, pričom v prvých troch štvrťrokoch 2015 tempo rastu dosiahlo minimálne 2 %.

Rast spotrebiteľských výdavkov, na ktoré pripadá v USA až 70 % ekonomickej aktivity, sa na jar zrýchlil a bol najvyšší od začiatku roka 2014. Medziročne sa výdavky zvýšili o 4,2 % po 1,6-% náraste v 1. kvartáli.

Firmy však spomalili dopĺňanie zásob, čo spomalilo v 2. kvartáli rast HDP o 1,7 percentuálneho bodu.