Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ekonómovia kritizujú daňovú reformu prezidenta Trumpa

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Odmietavý postoj k prezidentovej reforme vyplynul z prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 50 expertov.

Washington 15. februára (TASR) - Prezident Donald Trump krátko pred Vianocami znížil zdanenie podnikov z 35 na 21 %. Súčasne oznámil, že sa Spojené štáty silnejšie zadlžia. Väčšina amerických renomovaných národohospodárov nepokladá prezidentov zámer za dobrú ideu – predovšetkým v tomto čase.

Odmietavý postoj k prezidentovej reforme vyplynul z prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 50 expertov. Takmer 90 % z nich označilo zníženie daňovej záťaže za chybný krok. V tomto roku však môže podporiť rast americkej ekonomiky.

Šéf Bieleho domu si na reformu vybral nevhodný čas. Podľa amerických kritérií je v krajine plná zamestnanosť. Preto by bolo rozumnejšie znížiť podnety pre vzostup konjunktúry a nie ju ešte podporiť. Tento názor vyslovil Jim O'Sullivan z ústavu High Frequency Economics.

Tento rok americký hrubý domáci produkt (HDP) vzrastie o 2,7 %. Podľa januárového prieskumu sa jeho rast odhadoval na 2,6 %.

Silnejšia dynamika rastu HDP podľa ekonómov posilní sklon Fedu, americkej centrálnej banky, zvyšovať predčasne svoju základnú úrokovú sadzbu. Experti odhadujú, že sa Fed pre ich rast v tomto roku rozhodne asi trikrát. K ich prvému zvýšeniu by mohlo dôjsť už v marci. Avšak reálna výška inflácie pre ich vzostup by sa mala dosiahnuť až v prvom štvrťroku 2019. V ňom by mali spotrebiteľské ceny dosiahnuť jej 2-% inflačné zacielenie. Až jeho prekročenie by mala centrálna banka brániť rastom svojej úrokovej sadzby. Ide o úročenie peňazí, ktoré požičiava úverovým ústavom v krajine.