Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Ekonómovia očakávajú, že Grécko splátku MMF neuhradí

Ilustračné foto Foto: TASR

Pravdepodobnosť odchodu Grécka (tzv. Grexit) sa v anketách Reuters niekoľko mesiacov pohybuje okolo 30 %, medzičasom však až 48 zo 72 respondentov poukazuje na výrazné zvýšenie rizika Grexitu.

Londýn 29. júna (TASR) - Grécko takmer určite nedokáže uhradiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) splátku 1,6 miliardy eur, avšak neistota stále vládne okolo kľúčovej otázky, či Grécko bude musieť opustiť eurozónu. Vyplýva to z dnešnej ankety agentúry Reuters, na ktorej sa zúčastnilo 72 ekonómov a maklérov.

Anketa ukázala 90-percentnú pravdepodobnosť, že Grécko utorkový (30.6.) termín splatnosti premešká. Pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny sa však prudko zvýšila na 45 % v porovnaní s 30 % spred týždňa.

"Rokovania o gréckom dlhu sa dostanú do predĺženia po predchádzajúcom predĺžení a stále možno očakávať, že na samý záver sa nájde riešenie, aby sa celá kríza zopakovala o niekoľko mesiacov neskôr," povedal Kit Juckes zo Societe Generale. "Prípadne udrie katastrofa."

Pravdepodobnosť odchodu Grécka (tzv. Grexit) sa v anketách Reuters niekoľko mesiacov pohybuje okolo 30 %, medzičasom však až 48 zo 72 respondentov poukazuje na výrazné zvýšenie rizika Grexitu. Jeden je dokonca presvedčený o nevyhnutnosti odchodu Grécka.