Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Ekonómovia počítajú so znížením úrokových sadzieb ECB

Symbol eura pred budovou ECB Foto: TASR/AP

Väčšina ekonómov sa domnieva, že Madrid bude musieť požiadať o celkový záchranný balík pre ekonomiku, a to pravdepodobne do konca roka.

Londýn 31. októbra (TASR) - Nepriaznivé rastové vyhliadky najväčších ekonomík eurozóny donútia Európsku centrálnu banku (ECB) znížiť hlavnú úrokovú sadzbu začiatkom budúceho roka na nové historické minimum. Tento vývoj predpokladá viac než polovica z ekonómov oslovených agentúrou Reuters.

Aj keď približne 80 % zo 73 oslovených ekonómov nepočíta s tým, že by banka urobila tento krok už na budúci týždeň, väčšina očakáva, že ECB svoju hlavnú úrokovú sadzbu zníži z terajšieho historického minima na úrovni 0,75 % na 0,5 % už v najbližších mesiacoch. Ich očakávania sa tak v porovnaní s tými spred dvoch týždňov nezmenili. Celkovo 25 ekonómov počíta s tým, že ECB zníži hlavnú úrokovú sadzbu už do konca tohto roka, zatiaľ čo 40 očakáva tento krok v prvom štvrťroku roku 2013.

Podobne nemenný postoj dali ekonómovia najavo aj v súvislosti s očakávanou žiadosťou Španielska o pomoc. Väčšina z oslovených, 38 z 59, sa domnieva, že Madrid napriek momentálne priaznivejšej situácii, čo sa týka nákladov na obsluhu dlhu, bude musieť požiadať o celkový záchranný balík pre ekonomiku, a to pravdepodobne do konca roka.

Informovala o tom agentúra Reuters.