Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Priemerná úspora na Elektronickom trhovisku presahuje 15 %

Verejné obchodovanie na webe v priamom prenose - EKS (elektronické trhovisko). Na snímke webstránka projektu. Foto: TASR/Michal Svítok

Obstarávatelia si trhovisko, ktoré je súčasťou Elektronického kontraktačného systému, obľúbili hlavne kvôli jeho dynamike a rýchlosti, ktorou sa tu dá obstarávať.

Bratislava 11. januára (TASR) - Na Elektronickom trhovisku sa dodnes zrealizovalo približne 29.000 obchodov. Priemerná úspora pri nich predstavovala 15,4 %, čo je v absolútnom vyjadrení 41,6 milióna eur. V diskusnej relácii na TABLET.TV to vyčíslila poradkyňa ministra vnútra pre verejné obstarávanie Tatiana Behrová.

Na jeden obchod pripadajú v priemere štyria súťažiaci. "Elektronické trhovisko hodnotím ako mimoriadne úspešné. Myslím si, že nikto z nás, čo sme sa podieľali na vzniku tohto nástroja, neočakával, že za trištvrte roka ostrej prevádzky dosiahne také výsledky," zhodnotila.

Obstarávatelia si podľa nej trhovisko, ktoré je súčasťou Elektronického kontraktačného systému (EKS), obľúbili hlavne kvôli jeho dynamike a rýchlosti, ktorou sa tu dá obstarávať. Využívajú ho orgány štátnej správy aj samospráva. "Teším sa tomu, že je tento nástroje bežne používaný v zdravotníctve," podčiarkla Behrová.

Miera úspor presahujúca 15 % podľa nej jednoznačne poukazuje na to, že Elektronické trhovisko zatlačilo na ceny vo verejnom obstarávaní. "O výške úspory rozhoduje trh, nie je to predpoklad obstarávateľa," zdôraznila. Vypočítava sa totiž ako rozdiel medzi prvou a poslednou ponukou v súťaži.

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla 2014. Prvý obchod sa na ňom uskutočnil 30. septembra, v ostrej prevádzke funguje od 1. februára 2015. Povinne na ňom nakupuje štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000, resp. 5000 eur, a dosahuje najviac 135.000 eur v prípade štátu, respektíve 209.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.225.000 eur. Nadlimitné nákupy sa týkajú obchodov nad týmito sumami.

Okrem Elektronického trhoviska nasledujú v EKS ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov a je určený na nadlimitné obchody. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.