Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Elektráreň vo Vojanoch sa možno zmení na zelený technologický park

Ilustračná snímka. Tepelná elektráreň Vojany. Foto: TASR - Roman Hanc

Štát má v Elektrárňach Vojany 34-% podiel.

Vojany 24. februára (TASR) – Elektráreň vo Vojanoch, okres Michalovce, sa možno zmení na nový, zelený technologický park, v ktorom by vzniklo 800 trvalých pracovných miest. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva hospodárstva SR Miriam Žiaková.

Minister hospodárstva Vazil Hudák a minister financií Peter Kažimír podpíšu vo Vojanoch vo štvrtok 25. februára Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom hospodárstva SR, Ministerstvom financií SR a spoločnosťou Theta Energy Group (TEG).

"Spoločnosť TEG má v úmysle na Slovensku investovať, modernizovať, rozvíjať a vytvárať lokálne zdroje trvalých a bezpečných dodávok energie vo forme elektriny a tepla prostredníctvom implementácie inovatívnych a inteligentných technológií. Je pripravená v prípade úspešných vzájomných rokovaní na Slovensku preinvestovať 600 až 800 miliónov USD, pričom by malo vzniknúť 800 trvalých pracovných miest," ozrejmila Žiaková.

Dodala, že Elektráreň Vojany dlhodobo generuje stratu a v júni 2015 v nej došlo aj k racionalizačným opatreniam formou znižovania počtu zamestnancov. Keďže ide o región s nezamestnanosťou 16 až 20 %, na pôde ministerstva hospodárstva sa vlani následne konalo niekoľko stretnutí na úrovni ministra financií Petra Kažimíra, vtedy povereného aj vedením ministerstva hospodárstva.

Ich výsledkom bola po oboznámení sa so situáciou vo Vojanoch dohoda, že téma ďalšieho fungovania elektrárne a hľadanie riešenia, aby jej prevádzka nemusela byť postupne odstavená, budú predmetom pripravovaných spoločných rokovaní predstaviteľov akcionárov.

"Ministerstvo financií a ministerstvo hospodárstva mali záujem posudzovať situáciu v Elektrárňach Vojany a hľadať spoločné riešenie. Vzájomné rokovania so spoločnosťou Theta Energy Group trvali niekoľko mesiacov," dodala Žiaková.

Štát má v Elektrárňach Vojany 34-% podiel.