Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Elektrárenské koncerny v Nemecku zvládnu odstavenie jadrových blokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa posudku však elektrárenské spoločnosti majú majetok v hodnote 83 miliárd eur a v krajnom prípade by zvládli aj zvýšené náklady.

Berlín 10. októbra (TASR) - Nemecké elektrárenské spoločnosti, ktoré majú aj jadrové bloky, môžu podľa najnovšieho odborného posudku financovať ich odstavenie a zabezpečiť i náklady na skladovanie jadrového odpadu z vlastných zdrojov. Na internetovej stránke a vo vysielaní o tom informoval nemecký spravodajský televízny kanál N24.

Znalecký posudok bol zverejnený dnes. Na objednávku spolkovej vlády stresový test sektora vypracovala audítorská spoločnosť pre hospodárske bilancie Warth&Klein Grant Thornton, ako aj dokument, v ktorom sa uvádza, že ak by sa realizoval najhorší scenár programu, energetické podniky by potrebovali dotáciu 39 miliárd eur.

Podľa posudku však elektrárenské spoločnosti majú majetok v hodnote 83 miliárd eur a v krajnom prípade by zvládli aj zvýšené náklady.

Vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel uviedol, že "podniky sú v situácii, keď sú schopné zvládnuť vlastnými silami náklady na vystúpenie z jadrovej energetiky". A je samozrejmé, že by tak mali aj urobiť. Ich majetok dosahuje 83 miliárd eur. V rezervách majú 38 miliárd eur a v príde najlepšieho scenára programu je táto suma dostatočná a dokonca je v nej i rezerva 13 miliárd eur.

Cieľom spolkovej vlády pri tomto teste bolo, že chcela mať istotu o výške nákladov spojených so schváleným programom skončenia prevádzky jadrových blokov.

Elektrárenské koncerny EnBW, E.ON, RWE a Vattenfall zaujali k záverom stresového testu spoločné stanovisko. Uvádza sa v ňom: "S týmito konštatovaniami nemajú špekulácie s akoukoľvek nevyhnutnosťou vyšších rezerv v bilanciách nijaké vecné opodstatnenie." Firmy konštatovali, že aj medzinárodné porovnanie ukazuje, že rezervy na dlhodobé financovanie nákladov spojených s jadrovou energetikou sú v Nemecku "na vysokej úrovni".

Odborný posudok sa stane základom činnosti komisie, ktorá bude mať na starosti zastavenie výroby elektriny v jadrových blokoch a uskladnenie jadrového odpadu.

Audítorská firma prepočítala náklady na skončenie výroby elektriny v nemeckých jadrových blokoch podľa šiestich pravdepodobných scenárov. Pri najhoršom z nich by dosiahli 77 miliárd eur, v prípade najlepšieho by stačilo 25 miliárd eur. Výdavky by neboli jednorazovou záležitosťou. Prostriedky sa budú vynakladať v dlhom časom horizonte.