Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na Elektronickom trhovisku sa zaregistrovalo už takmer 300 dodávateľov

Ilustračné foto Foto: TASR

EKS bude mať okrem Elektronického trhoviska aj ďalšie dva nástroje.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Už 278 dodávateľov prejavilo záujem o verejné zákazky a zaregistrovali sa na internetovej stránke Elektronického trhoviska. Okrem nich je mesiac po spustení trhoviska zaregistrovaných 107 objednávateľov a pribudlo 16 opisov predmetov zákaziek. Vyplýva to z informácii spoločnosti Anasoft, člena konzorcia, ktoré je dodávateľom Elektronického trhoviska ako súčasti Elektronického kontraktačného systému (EKS) pre Ministerstvo vnútra (MV) SR.

"Dodávatelia by sa mali zaregistrovať, aby si siahli na verejné zdroje. Množstvo dodávateľov sa sťažuje, že je pre nich systém verejného obstarávania nezrozumiteľný, zložitý a že sa nevedia zaradiť medzi dodávateľov za verejné zdroje," povedala pri spustení Elektronického trhoviska 1. júla poradkyňa ministra vnútra Tatiana Behrová. Ďalšou už mesiac dostupnou funkciou je opisovanie predmetov zákaziek. Podľa Behrovej ju môže využiť každý, kto si myslí, že vie najlepšie zadefinovať opis predmetu zákazky.

Systém registrácie je podľa vedúceho oddelenia EKS v spoločnosti Anasoft Borisa Rybára koncipovaný tak, aby sa v ňom vedel orientovať akýkoľvek používateľ. "Okrem bublinových nápovedí, ktoré sú k dispozícii priamo na obrazovke, v ktorých je možné vidieť, čo sa dá urobiť, je k dispozícii aj centrum technickej podpory, ktoré očakáva e-maily na adrese podpora@eks.sk, respektíve na telefónnom čísle 0850 111 147. Kto by sa chcel registrovať a mal by nejaký problém, či už technický alebo vecný, môže sa pokojne obrátiť na centrum podpory," povedal Rybár.

Ďalej uviedol, že pri registrácii je potrebné vyplniť požadované údaje. Po ich odoslaní sa údaje spracujú a vygeneruje sa list s autorizačnými a autentifikačnými údajmi, ktorý príde dodávateľovi poštou do vlastných rúk. Prostredníctvom týchto údajov je potrebné registráciu dokončiť. Dodávatelia, ktorí budú chcieť obchodovať prostredníctvom Elektronického trhoviska, sa budú musieť za 66-eurový poplatok registrovať v Zozname podnikateľov na Úrade pre verejné obstarávanie. Na stránke EKS sa však môžu zaregistrovať aj pred tým.

EKS bude mať okrem Elektronického trhoviska aj ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím nástrojom je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom (ST) a Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR).