Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na Elektronickom trhovisku sa od jeho fungovania ušetrilo 11 mil. eur

Tlačová konferencia pri príležitosti prvého výročia spustenia projektu Elektronický kontraktačný systém (EKS). Na snímke sprava Milan Andrejkovič z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti a poradkyňa ministra vnútra SR Tatiana Behrová. Bratislava, 1. júla 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Doteraz sa na trhovisku zaregistrovalo takmer 9200 dodávateľov a 6000 objednávateľov.

Bratislava 1. júla (TASR) - Počet obchodov na Elektronickom trhovisku za prvý rok jeho fungovania dosiahol 9510 v objeme viac ako 50 miliónov eur. Úspory pritom presiahli 11 miliónov eur. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyčíslila poradkyňa ministra vnútra Tatiana Behrová. "Ďaleko to presahuje doterajšie náklady na tento systém, veľmi nás toto číslo teší," vyzdvihla.



Doteraz sa na trhovisku zaregistrovalo takmer 9200 dodávateľov a 6000 objednávateľov, pričom podľa Behrovej ich počet denne narastá. Priemerný počet ponúk na jednu zákazku je viac ako 27 pri približne štyroch ponúkajúcich. Priemerná dĺžka obchodu predstavuje päť dní, pričom najkratšia dĺžka je 72 hodín.



Na jednu zákazku príde v priemere až 27 ponúk


Behrová zároveň vyzdvihla, že v rámci Elektronického trhoviska je zaevidovaných už 21.500 opisných formulárov, ktoré tvoria vzorové zadania automaticky využiteľné pre obstarávanie rôznych tovarov a služieb. "Pomáha to aj tým, ktorí nie sú zdatní verejní obstarávatelia," vysvetlila.

Štát obchoduje asi štvrtinu všetkých vyhlásených zákaziek, vyčíslila poradkyňa ministra vnútra s tým, že výraznejšie nezaostáva ani samospráva. Ocenila, že sektor zdravotníctva, o ktorého nákupoch sa často píše aj v médiách, tvorí približne pätinu obchodov na trhovisku.

Tlačová konferencia pri príležitosti prvého výročia spustenia projektu Elektronický kontraktačný systém (EKS). Na snímke vpravo generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Jaroslav Rezník a vľavo Stanislav Čekovský zo spoločnosti Anasoft. Bratislava, 1. júla 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla minulého roka. Prvý obchod sa na ňom uskutočnil 30. septembra, v ostrej prevádzke funguje od 1. februára tohto roka. Povinne na ňom nakupuje štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000 eur a dosahuje 134.000 eur v prípade štátu, respektíve 207.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur.

Okrem Elektronického trhoviska nasledujú v rámci Elektronického kontraktačného systému (EKS) ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.