Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Elektronický kataster nehnuteľností mešká, fungovať by mohol o rok

Ilustračné foto Foto: TASR

Cieľom projektu je zefektívniť služby katastra poskytované občanom, podnikateľom, samosprávam a ďalším inštitúciám štátnej správy.

Bratislava 22. júla (TASR) – Mal byť tak blízko, ako bude najbližší počítač s pripojením na internet. Elektronické služby katastra nehnuteľností mali podľa pôvodného plánu fungovať od septembra 2012. Zámer však mešká a Úrad geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR dnes hovorí o jeho plnej prevádzke v 2. štvrťroku 2015. Občanom by malo byť k dispozícii 45 skupín služieb elektronického katastra.

Cieľom projektu je zefektívniť služby katastra poskytované občanom, podnikateľom, samosprávam a ďalším inštitúciám štátnej správy. "Zamýšľané elektronické služby majú byť najmä rýchle, presné, bezpečné, lacnejšie a právne záväzné," ohlasovala kampaň s názvom Správa katastra vo vašej obývačke. Elektronický kataster má ako súčasť celkovej koncepcie eGovernmentu spolupracovať s ostatnými elektronickými službami verejnej správy bez nutnosti osobnej návštevy alebo viacnásobného dokladovania totožnosti.

Väčšina služieb katastra, ktoré sú dnes poskytované osobne, poštou alebo e-mailom, by sa mala realizovať elektronicky. Namiesto 72 decentralizovaných databáz vznikne iba jedna databáza z celého územia SR. Vytvorí sa tiež centrálna elektronická podateľňa, ktorá bude prístupná cez internet 24 hodín denne. Navyše, výstupy elektronických služieb bude môcť občan využiť aj pre právne úkony. Novinka má priniesť úsporu času aj peňazí.

"Je potrebné, aby boli sprevádzkované spoločné moduly Ústredného portálu verejnej správy, základné referenčné registre, a to pre fyzické aj právnické osoby vrátane registra adries, ako aj registra fyzických osôb. Všetky uvedené moduly musia byť zintegrované v rámci poskytovaných služieb verejnej správy," zdôvodnil pre TASR meškajúci zámer riaditeľ odboru informatiky ÚGKK Pavel Hajdin.

Doteraz sa vláde podarilo v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS) zaviesť viac ako 190 elektronických služieb verejnej správy. Ide napríklad o služby Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), Štatistického úradu (ŠÚ) SR, elektronickej identifikačnej karty (eID) či verejného obstarávania. Ďalšie by sa mali sprevádzkovať postupne v priebehu budúceho roka. Z celkovej sumy približne 33,7 milióna eur, ktorá je vyčlenená na projekt elektronického katastra, pôjde takmer 87 % z eurofondov a vyše 13 % zo štátneho rozpočtu.